NewsInNews | Αρχική σελίδα

50 χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία 3ετία

Κανένα σχόλιο 🕔12 Ιουλ 2014 10:10 Download PDF

Cap112Σχεδόν 50.000 επιχειρήσεις έκλεισαν στη Βόρεια Ελλάδα, την τριετία 2011-2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν 19 επιμελητήρια περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης και τα οποία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ.

Οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο είναι μικρομεσαίες -πολλές εκ των οποίων παραγωγικές-, που δραστηριοποιούταν από 5 έως 15 χρόνια και απασχολούσαν, η κάθε μία, από 5 έως 50 άτομα προσωπικό.

Αντίστοιχα, οι νέες επιχειρήσεις που εγγράφονται στα επιμελητήρια είναι, στην πλειοψηφία τους, επιχειρήσεις εστίασης και παροχής υπηρεσιών, που απασχολούν κατά μέσον όρο 1-2 άτομα. Ως κε τούτου η «ψαλίδα» των 49.659 επιχειρήσεων που έκλεισαν στην 3ετία, έναντι των 35.356 που ιδρύθηκαν διευρύνεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογιστούν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν έναντι εκείνων που δημιουργήθηκαν.

Σύμφωνα με τις απόψεις που κατέθεσαν στη συνέντευξη Τύπου οι συμμετέχοντες πρόεδροι των επιμελητηρίων, τον «βρόγχο» για τις επιχειρήσεις της περιοχής -και όχι μόνο- αποτελούν τα προβλήματα της πολύ υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης, των κόκκινων δανείων προς τις τράπεζες, της ανύπαρκτης ρευστότητας και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθετη πίεση για τις επιχειρήσεις δημιουργούν οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν στις χώρες των Βαλκανίων, ωθώντας πολλούς επιχειρηματίες στην επαγγελματική μετανάστευση.

Πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλες χώρες, προς τα βόρεια είτε προς τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να υπάρχει φορολογικό σύστημα κοντινό στων γειτόνων μας, με φορολογικό συντελεστή 10%, μείωση του ΦΠΑ κατά 50% και επιπλέον μείωση 10% στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας και αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιορδάνης Τσώτσος.

 

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις μεταφορικές εταιρείες, «που αναγκάζονται να αλλάξουν τις πινακίδες των οχημάτων τους σε ρουμανικές και βουλγαρικές», ενώ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στα «κόκκινα δάνεια», υπενθυμίζοντας ότι το ύψος του ανέρχεται σε συνολικά 66,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πολύ μεγάλο ποσοστό αφορά επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες της Δράμας είναι αποκομμένοι από την Εγνατία Οδό, ενώ «υπάρχει διαρκής αφαίμαξη προς τη Βουλγαρία», με αποτέλεσμα ο νομός να έχει την υψηλότερη ανεργία.

 

Στην Θεσσαλονίκη το ποσοστό κλειστών καταστημάτων φθάνει στο 11,5%, Στα ίδια επίπεδα κινείται και η αγορά της Καβάλας, όπου στο σύνολο των εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα αντιπροσωπεύουν το 10,4% . Το υψηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων εμφανίζεται στο κέντρο της Κοζάνης με 18% ενώ ορισμένοι εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό από 22% ως 30%. Στην Έδεσσα τα κλειστά καταστήματα αγγίζουν το 15,7%.

 

Δρόμοι «διαφυγής» στην Τουρκία

 

Από την άλλη τώρα το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος δημοσιοποίησε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μητρώο του αριθμεί, σήμερα, 150 μέλη-επιχειρήσεις, καταγράφοντας αύξηση κατά 75 μέλη (αύξηση100% ) σε σχέση με το 2012.

 

Σήμερα στην τουρκική αγορά είναι εν ενεργεία 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που πραγματοποιούν επενδύσεις της τάξης των 8,5 δισ ευρώ. Πετρελαιοειδή, ιχθυοκαλλιέργειες, κατασκευές και τουρισμός αφήνουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν υποκαταστήματα υπό μορφή joint venture. Όσο για τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια προωθείται πακέτο διακοπών δύο εβδομάδων σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη στις οικονομίες των δύο χωρών με την αύξηση των επισκεπτών κατά ένα εκατομμύριο.

 

ΑΝΚΟ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε., μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, 24610.24022 & 24610.27946 (εσωτ. 676,677), e-mail: info@anko-eunet, www.anko.gr & www.anko-eunet.gr, fax:24610.40210, Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη

Σχετικά άρθρα

Αυτόνομη θέρμανση χωρίς απόφαση γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας

Αυτόνομη θέρμανση χωρίς απόφαση γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας 0

Δεν χρειάζεται πλέον απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για να εγκαταστήσει κάποιος

Αποδείξεις: Τι θα γίνει με το αφορολόγητο των συζύγων και ποιες δαπάνες θα υπολογίζονται

Αποδείξεις: Τι θα γίνει με το αφορολόγητο των συζύγων και ποιες δαπάνες θα υπολογίζονται 0

Θανάσης Λυρτσογιάννης - Ποιές αποδείξεις θα εξαιρούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου - Παζάρια με την τρόικα

Σπάρτακος ΔΕΗ: Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον τα κρούσματα επιθέσεων ενάντια σε εργαζόμενους της ΔΕΗ, επειδή πράττουν το αυτονόητο, ήτοι τη δουλειά τους.

Σπάρτακος ΔΕΗ: Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον τα κρούσματα επιθέσεων ενάντια σε εργαζόμενους της ΔΕΗ, επειδή πράττουν το αυτονόητο, ήτοι τη δουλειά τους. 0

Δυστυχώς η νέα επίθεση, αυτή τη φορά κατά 2 υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ στη Ναύπακτο που

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» η κατασκευή πρότυπου βρεφονηπιακού σταθμού που θα εξυπηρετεί και νήπια με αναπηρία στη ΖΕΠ Κοζάνης

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» η κατασκευή πρότυπου βρεφονηπιακού σταθμού που θα εξυπηρετεί και νήπια με αναπηρία στη ΖΕΠ Κοζάνης 0

Την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» της κατασκευής πρότυπου βρεφονηπιακού σταθμού ολοκληρωμένης φροντίδας

Πανελλαδικές 2017: Τι αλλάζει ανά πεδίο – Πως θα υπολογίζονται τα μόρια

Πανελλαδικές 2017: Τι αλλάζει ανά πεδίο – Πως θα υπολογίζονται τα μόρια 0

- Ράβε... ξήλωνε η Παιδεία στην Ελλάδα - Νέες αλλαγές στα τμήματα των επιστημονικών πεδίων - Όλοι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης