NewsInNews | Αρχική σελίδα

Ανακοίνωση του βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου σχετικά με το σ/ν του ΥΠΕΚΑ που αφορά τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

Κανένα σχόλιο 🕔09 Ιουλ 2014 15:17 Download PDF

diamantopoulosAΩς το 1950, έτος ίδρυσης της ΔΕΗ, υπήρχαν στην Ελλάδα 385 ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που χρησιμοποιώντας εισαγόμενη πρώτη ύλη διέθεταν ιδιαίτερα ακριβή ηλεκτρική ενέργεια σε μόνο 55% του ελληνικού πληθυσμού.

Η ΔΕΗ ιδρύεται με στόχο την ενοποίηση της παραγωγής σε ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο εθνικής εμβέλειας για την κάλυψη και της πιο απομακρυσμένης γωνιάς της χώρας μας. 64 χρόνια μετά η μνημονιακή συγκυβέρνηση επιχειρεί με συνοπτικές διαδικασίες τον κατακερματισμό της ΔΕΗ με απώτερο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Μεταβιβάζει με απαξιωτικό τίμημα τα δυναμικότερα τμήματα της επιχείρησης, τις καινοτόμες τεχνολογίες και τα κρίσιμα ορυκτά κοιτάσματα.

Εκχωρεί το 17% των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ στερώντας σταδιακά τη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξης.

Καταργώντας το δικαίωμα του ελληνικού λαού να διατηρήσει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία μιας επιχείρησης που στήθηκε από το δικό του υστέρημα και το δικό του ιδρώτα, εκχωρεί δημόσια περιουσία σε ιδιώτες που δεν πρόκειται να ασκήσουν κοινωνική πολιτική για τον επιμερισμό του κόστους ανάμεσα στις κερδοφόρες και τις ζημιογόνες περιοχές της χώρας, ούτε να αναλάβουν το κόστος αποκατάστασης του δικτύου ή επενδύσεις πολύ μεγάλης κλίμακας.

Το τίμημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τη Δυτική Μακεδονία που χαρακτηρίζεται από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ενώ έχει σηκώσει το βάρος της εθνικής ενεργειακής κάλυψης με κόστος τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για την υγεία των κατοίκων.

Ακόμα, η προνομιακή εξασφάλιση πελατολογίου για τη «μικρή ΔΕΗ» καθιστά μερίδα καταναλωτών σε ομηρία αφού δεν θα έχουν το δικαίωμα αλλαγής παρόχου για 4 τουλάχιστον μήνες.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αναστολής των κινητοποιήσεων, ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων της ΔΕΗ, κηρύσσει επιστράτευση εφαρμόζοντας για μια ακόμα φορά <<χουντικές >> πρακτικές εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα των πολιτικών επιλογών της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμάχεται τις πολιτικές αυτές και τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων προτάσσοντας τις δυνάμεις του για την υπεράσπιση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας και του κοινωνικού χαρακτήρα του αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το αν θα εκχωρήσει ή όχι τη δημόσια περιουσία του και για το αν θα υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

Για το ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ αποτελεί βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο δημόσιος και ενιαίος χαρακτήρας της είναι αδιαπραγμάτευτος.

 

Σχετικά άρθρα

Συνάντηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, για Θέματα που αφορούν στην Π.Ε. Κοζάνης

Συνάντηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, για Θέματα που αφορούν στην Π.Ε. Κοζάνης 0

Συνάντηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Μουμουλίδη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου,

ΠΑΣΟΚ: Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο καλύτερα

ΠΑΣΟΚ: Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο καλύτερα 0

Από τον Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: Το ποδαρικό του κ. Τσίπρα το

Μίμης Δημητριάδης: Τροπολογίες που έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο Υπουργό, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χωρικός σχεδιασμός – βιώσιμη ανάπτυξη»

Μίμης Δημητριάδης: Τροπολογίες που έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο Υπουργό, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χωρικός σχεδιασμός – βιώσιμη ανάπτυξη» 0

Τροπολογίες που έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο Υπουργό, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και

Νόμος του κράτους (Ν. 4446/2016) Η Πρωτοβουλία του βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) & δικηγόρου, Γιάννη Θεοφύλακτου, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές όλων των συλλογικών οργάνων θα διεξάγονται πλέον από δικηγόρους (ενώ έως τώρα διεξάγονταν από δικαστές).

Νόμος του κράτους (Ν. 4446/2016) Η Πρωτοβουλία του βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) & δικηγόρου, Γιάννη Θεοφύλακτου, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές όλων των συλλογικών οργάνων θα διεξάγονται πλέον από δικηγόρους (ενώ έως τώρα διεξάγονταν από δικαστές). 0

Η διάταξη εισήχθη ως άρθρο 52 στο πρόσφατο νομοσχέδιο των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών (πτωχευτικό

Συνεδρίασε το Διοικητικό συμβούλιο του «Δικτύου Ενεργειακών Δήμων»

Συνεδρίασε το Διοικητικό συμβούλιο του «Δικτύου Ενεργειακών Δήμων» 0

Συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 19-12-2016 στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Εορδαίας το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης