NewsInNews | Αρχική σελίδα

Απέναντι στο Ισραήλ, μεταξύ ηθικής και ρεαλισμού (Αλέξης Παπαχελάς, Η Καθημερινή,)

Κανένα σχόλιο 🕔07 Αυγ 2014 09:02 Download PDF

papahelasΤο Ισραήλ έχει εισέλθει εδώ και πολλά χρόνια σε έναν λάθος δρόμο, ο οποίος οδηγεί σε στρατηγικό αδιέξοδο. Η σημερινή του ηγεσία δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική ηγεσία περασμένων δεκαετιών. Διακατέχεται από ακραίες απόψεις, ουδόλως ενδιαφέρεται για λύση του παλαιστινιακού ζητήματος και αγνοεί επιδεικτικά τη διεθνή κοινή γνώμη.

Το εκλογικό σύστημα έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε μια ηγεμονία ακραίων κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα έχουν εξαφανιστεί οι μετριοπαθείς, φιλειρηνικές φωνές του παρελθόντος. Κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις απόψεις και τις τακτικές της Χαμάς. Το Ισραήλ, με την πολιτική των επιθετικών εποικισμών που ξεπέρασαν κάθε λογικό όριο και την επιβολή ενός τύπου απαρτχάιντ γύρω από τη Γάζα, έχει ωθήσει όμως ένα μεγάλο μερίδιο του παλαιστινιακού λαού στην απόγνωση, η οποία με τη σειρά της τρέφει τον φανατισμό και τον εξτρεμισμό.

Είναι βεβαίως και άτυχοι οι Παλαιστίνιοι, γιατί πολλοί από τους ηγέτες τους νοιάζονταν περισσότερο για τον δικό τους πλουτισμό παρά για την πρόοδο του λαού τους. Ετσι έχουμε φτάσει σήμερα σε ένα μεγάλο αδιέξοδο.

Το Ισραήλ χάνει τους φίλους και τους υποστηρικτές του διεθνώς, τους ανθρώπους που στήριξαν σε δύσκολους καιρούς το δικαίωμά του να υπάρχει και να προστατεύει τα ζωτικά του συμφέροντα και την ασφάλεια των πολιτών. Αυτά που συμβαίνουν τώρα στη Γάζα, σε συνδυασμό με την προφανή άρνηση κάθε συμβιβασμού με τους Παλαιστινίους, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την υποστήριξή του.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Τα στρατηγικά της συμφέροντα επέβαλαν το τελευταίο διάστημα τη στενή, εμφανή και μη, συνεργασία με το Ισραήλ. Απέδωσε καρπούς αυτή η σχέση και για τα ελλαδικά και για τα κυπριακά συμφέροντα. Το ρήγμα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας βαθαίνει και δύσκολα θα επουλωθεί όσο βρίσκεται στην εξουσία ο Ερντογάν. Το νέο ενεργειακό σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνει πολλά περιθώρια χειρισμών. Η Αθήνα πρέπει να βαδίσει σε ένα τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στην υποστήριξη βασικών αρχών δικαίου και ηθικής και στον ρεαλισμό, μια ισορροπία που μόνο εύκολη δεν είναι.

Σχετικά άρθρα

Ανιχνεύοντας την πορεία του Νίκου Ζαχαριάδη (Του Μιχάλη Πιτένη, bookpress.gr)

Ανιχνεύοντας την πορεία του Νίκου Ζαχαριάδη (Του Μιχάλη Πιτένη, bookpress.gr) 0

Για το μυθιστόρημα του Κώστα Κουτσομύτη και του Ευάγγελου Μαυρουδή Το κόκκινο τανγκό. Νίκος Ζαχαριάδης:

“Ένα αγόρι στο εκατομμύριο” της Μόνικα Γουντ (εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ) – Όταν μέσα απ΄ τη θλίψη αναδύεται η αισιοδοξία  και από την απώλεια η ελπίδα (Του Μιχάλη Πιτένη)

“Ένα αγόρι στο εκατομμύριο” της Μόνικα Γουντ (εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ) – Όταν μέσα απ΄ τη θλίψη αναδύεται η αισιοδοξία και από την απώλεια η ελπίδα (Του Μιχάλη Πιτένη) 0

Ένα αγόρι, 11 χρονών και κάτι, φεύγει απ΄ τη ζωή υποκύπτοντας σε μια σπάνια ασθένεια

Υπερφολόγηση και αποεπενδύσεις (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης, Πτολεμαΐδα )

Υπερφολόγηση και αποεπενδύσεις (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης, Πτολεμαΐδα ) 0

Είναι μια πραγματικότητα ότι η υψηλή φορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών, που επιβάλλουν στην Ελλάδα άμεσα

Όλοι μπερδεύονται όταν η Ιστορία γυρίζει σελίδα, (του Γιάννη Καραχισαρίδη, iporta.gr)

Όλοι μπερδεύονται όταν η Ιστορία γυρίζει σελίδα, (του Γιάννη Καραχισαρίδη, iporta.gr) 0

Η Ιστορία πάντα κάνει τα δικά της. Πολλές σελίδες έχουν γραφεί προσπαθώντας να απαντήσουν σ’

Μια πυγολαμπίδα φωτίζει το πυκνό σκοτάδι της Β. Κορέας – «Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ» από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Του Μιχάλη πιτένη)

Μια πυγολαμπίδα φωτίζει το πυκνό σκοτάδι της Β. Κορέας – «Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ» από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Του Μιχάλη πιτένη) 0

Άνθρωποι που φυτοζωούν και κρεμιούνται απ΄ την ελπίδα πως με την σκληρή, στα όρια της

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης