NewsInNews | Αρχική σελίδα

Η μαύρη πεταλούδα της διάλυσης (Αντώνης Τριφύλλης, Τα Νέα,)

Κανένα σχόλιο 🕔15 Ιουλ 2014 09:31 Download PDF

TrifyllisAnt1«Και τι πετάνε ξάφνου οι μαύρες πεταλούδες του Γενάρη / του ʼ44 τριγύρω;» Αντολφ Εντλερ, «Ελεγεία»

Τρία κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αντιμετωπίζουν, αυτή και την επόμενη χρονιά, αποσχιστικές κινήσεις. Και τρεις χώρες εκτός ΕΕ μάχονται για την προσεχή ένταξή τους στην ενιαία αγορά. Τα τρία βασίλεια, Βρετανία, Βέλγιο και Ισπανία, είναι αντιμέτωπα με την επιθυμία απόσχισης της Σκωτίας, της Φλάνδρας και της Καταλωνίας. Στη Σκωτία έχει προγραμματιστεί δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο. Ηδη εξελίσσεται η καμπάνια και των δύο παρατάξεων του δημοψηφίσματος. Οι οικονομικές δυνάμεις, οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και ο Τύπος προβάλλουν την οικονομική εξασθένηση, τόσο για την Αγγλία όσο και για τη Σκωτία, που θα προκαλέσει η θετική ψήφος για την έξοδο.

Οι αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι η άμεση ένταξη της Σκωτίας αυτόνομα στην ΕΕ (με τα πετρέλαια που δικαιούται) δεν θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία της χώρας των βουνών. Επιπλέον, δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ που έχει ξεκινήσει ο Κάμερον. Και που, ώς τώρα, δείχνει να υποστηρίζει η πλειονότητα των βρετανών ψηφοφόρων. Πλην Σκωτίας.

Την ημέρα που στην Ευρωβουλή οι ευρωσκεπτικιστές ανέβαζαν θεαματικά τα ποσοστά τους, στο Βέλγιο ψήφιζαν και για τη Βουλή τους. Σε επίπεδο κεντρικό αλλά και στα ομόσπονδα κρατίδια. Το αποσχιστικό κόμμα της Φλάνδρας ήρθε για πρώτη φορά πρώτο σε εθνικό επίπεδο και μπλοκάρει τον σχηματισμό κεντρικής κυβέρνησης. Αλλά αυτοί θεωρούν δεδομένο ότι θα παραμείνουν στην ΕΕ, δεν θέλουν όμως να συνυπάρχουν με τους γαλλόφωνους.

Στην Ισπανία πάλι, παρά την απόρριψη του αιτήματος για δημοψήφισμα από τη Βουλή, οι Καταλανοί επιμένουν στη διενέργειά του για την επόμενη χρονιά. Τυχόν απόσχιση θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ισπανία, μια και υπολογίζεται ότι θα χάσει σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της. Αλλά η πλούσια, παρότι ελλειμματική, Καταλωνία θεωρεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, αφού και αυτή πιστεύει ότι θα παραμείνει αδιατάρακτα μέλος της ΕΕ.

 

Την ίδια ώρα, η Μολδαβία και η Γεωργία υπέγραφαν σύμφωνο με την ΕΕ. Και πρόσφατα, μετά την εξέγερση, τις σφαγές και την εκλογή του νέου προέδρου, τη συμφωνία προσυπέγραψε και η Ουκρανία, με στόχο την ένταξή τους εν ευθέτω χρόνω – μετά τις χώρες βεβαίως των Δυτικών Βαλκανίων.

 

Είναι προφανές ότι το ζήτημα διεύρυνσης της ΕΕ δεν έχει τελειώσει. Τα επόμενα δυο χρόνια οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες ακόμα και σε χώρες – πυλώνες της, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, ακόμη και η Γερμανία, όπου εμφανίστηκε το μικρό για την ώρα κόμμα του μάρκου κι όπου αντιμετωπίζουν κύμα ευρωαπόρριψης ή ευρωσκεπτικισμού.

 

Δεν πρέπει δε να παραλείψουμε και την περίπτωση της Κύπρου, όπου οι τουρκοκύπριοι αυτόχθονες διακαώς επιθυμούν την ένταξή τους στη ζώνη της σταθερότητας και σχετικής ευημερίας μέσω ομοσπονδοποίησης, με τους δικούς τους όρους.

Πώς θα είναι η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία; Κατά τη γνώμη μου, θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: α) Από την οικονομική πορεία της, απʼ το αν θα μπορέσει δηλαδή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανεργίας και ανάπτυξης, αλλά και από τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η εφαρμογή του συστήματος της τραπεζικής ένωσης. β) Από τη συνεχιζόμενη απώλεια ηγεμονίας των ΗΠΑ και την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού πόλου σταθερότητας της παγκόσμιας ισορροπίας. γ) Από το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Ρωσίας για δημιουργία δικού της οικονομικού χώρου αλλά και της προσπάθειας για μια νέα στρατηγική συμμαχία με την Κίνα.

Σε έναν κόσμο όπου οι ανισορροπίες εντείνονται, οι πλέον αδύναμοι ψάχνουν τη σταθερότητα που προσφέρει το «λιμάνι». Οι πιο ισχυροί διερωτώνται γιατί πρέπει αυτοί να σηκώνουν την κρίση των άλλων στους ώμους τους. Η Ιστορία διδάσκει ότι η διεθνής συνεργασία απαλύνει τα προβλήματα, αλλά η απομόνωση τα οξύνει. Ιδίως σε μια εποχή που αρκεί μια πορτογαλική τράπεζα να φταρνιστεί, για να πετάξει η «μαύρη πεταλούδα» της κρίσης στην άλλη άκρη της μικρής μας ηπείρου.

Σχετικά άρθρα

«Η πολιτική θα έπρεπε να είναι τέχνη…» Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο τελευταίο τεύχος της «Παρέμβασης» για την Πολιτική και την Τέχνη τού σήμερα και του αύριο

«Η πολιτική θα έπρεπε να είναι τέχνη…» Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο τελευταίο τεύχος της «Παρέμβασης» για την Πολιτική και την Τέχνη τού σήμερα και του αύριο 0

Συνέντευξη στη Δήμητρα Καραγιάννη Ήταν αργά το απόγευμα. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Ανάμεσα σε βιβλία, Χάρτες

Αποψη: Το βαρύ τίμημα του ψεύδους και της ιδεοληψίας (Πάρις Κουκουλόπουλος, Καθημερινή)

Αποψη: Το βαρύ τίμημα του ψεύδους και της ιδεοληψίας (Πάρις Κουκουλόπουλος, Καθημερινή) 0

Ενα πράγμα δεν αντέχει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, γιατί αποκαλύπτει τον πραγματικό της χαρακτήρα,

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη…(της Δήμητρας Καραγιάννη)

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη…(της Δήμητρας Καραγιάννη) 0

- Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; - Ναι, αν το πιστεύεις, υπάρχει. - Και πού

Οι λοκατζήδες της Τηλεθέρμανσης (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης)

Οι λοκατζήδες της Τηλεθέρμανσης (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης) 0

Από την Τετάρτη 28-12-16 το απόγευμα έως τις πρωινές ώρες της επομένης, το συνεργείο της

Εναλλακτικός τουρισμός στην Κοζάνη; Και γιατί όχι; (Της Δήμητρας Καραγιάννη)

Εναλλακτικός τουρισμός στην Κοζάνη; Και γιατί όχι; (Της Δήμητρας Καραγιάννη) 0

- «Τι μας φέρνετε απ’ την Κοζάνη; Κάρβουνο;» Τι απαντάς, άραγε, όταν ακούς ένα τέτοιο αποστομωτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης