NewsInNews | Αρχική σελίδα

Η παρουσίαση του βιβλίου «ΔΕΛΙΝΟ – ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ» (ΒΙΝΤΕΟ 10΄)

Κανένα σχόλιο 🕔11 Αυγ 2014 11:24 Download PDF

vivldel1488 (1)Το αδιαχώρητο από κατοίκους του χωριού, δημιουργήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Ομίλου Τριγωνικού, κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Δημήτρη Β. Παπαθανασίου και Γιώργου Α. Παπαθανασίου «ΔΕΛΙΝΟ – ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ Η ιστορία του μέσα από τις πηγές», το απόγευμα της Παρασκευής 8 Αυγούστου 2014.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο φιλόλογος Λευτέρης Κουκούλας και ο δάσκαλος Αντώνης Παπαδόπουλος, οι οποίοι τόνισαν την επιστημονική αρτιότητα της έκδοσης και τη σημασία της για όλους του Τριγωνικιώτες και τις επερχόμενες γενεές.

Όπως ανέφεραν, στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζεται η ιστορία του χωριού, αρχίζοντας με την ονομασία του και τους οικισμούς που αναπτύχτηκαν κατά καιρούς στο χώρο του. Ακολουθεί η ιστορία του σε είδος χρονολογίου. Ξεκινά από τους μακεδονικούς χρόνους και τους ρωμαϊκούς, συνεχίζει με τους βυζαντινούς χρόνους, την τουρκοκρατία και ολοκληρώνεται με την απελευθέρωση από τους Τούρκους και μετέπειτα από τους Γερμανούς. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζεται η κοινοτική και κοινωνική οργάνωση, η πολιτιστική ταυτότητα, καθώς και η καθημερινή ζωή των κατοίκων. Στο τρίτο μέρος παρατίθενται τα γενεαλογικά δέντρα των κατοίκων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από τις πηγές και τα έγγραφα, αλλά και τις μνήμες των κατοίκων. Το βιβλίο συμπληρώνεται και τελειώνει με το θεματικό φωτογραφικό αφιέρωμα του περασμένου αιώνα.

vivlpardel14_68 2

Στους λόγους της συγγραφής του βιβλίου και στη συνεργασία τους αναφέρθηκαν συγκινημένοι οι δυο συγγραφείς -«με ενοχλούσε αφάνταστα το γεγονός ότι πουθενά στα επίσημα βιβλία του κράτους δεν αναφερόταν το χωριό μου…» τόνισε ο Δημήτρης Παπαθανασίου-, στις πηγές τους και στην επί πολλά χρόνια προσπάθειά τους να φτάσουν μέχρι την έκδοση. Και ήταν βέβαια η αγάπη τους για τον τόπο που γεννήθηκαν, τον τόπο των γονιών τους και των παππούδων τους, αλλά και η αίσθηση του χρέους και της ευθύνης να μη χαθεί η ιστορία τους και ο πολιτισμός τους. Το χρέος προς τις νεώτερες και τις επερχόμενες γενεές, ώστε να μην αποκοπούν από τις ρίζες τους. Το επόμενο «βήμα» τους ακόμη αποκάλυψαν οι δυο συγγραφείς που είναι ένας μεγάλος παραστατικός χάρτης -γιγαντοαφίσα- με τα πλήρη γενεαλογικά δέντρα όλων των κατοίκων.

Το συντονισμό της παρουσίασης έκανε ο δάσκαλος Οδυσσέας Παπαθανασίου, που αναφέρθηκε επίσης στη δομή του βιβλίου, προσθέτοντας ότι αποτελεί ανάχωμα στη επέλαση της λήθης από την παγκοσμιοποίηση.

vivldel1488 (2)

Το βιβλίο -410 σελίδων-, σύμφωνα με το πρώτο εσώφυλλο, «Αφιερώνεται στους Απανταχού Δελινιώτες -Τριγωνικιώτες».

Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχετικά άρθρα

«Η πολιτική θα έπρεπε να είναι τέχνη…» Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο τελευταίο τεύχος της «Παρέμβασης» για την Πολιτική και την Τέχνη τού σήμερα και του αύριο

«Η πολιτική θα έπρεπε να είναι τέχνη…» Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο τελευταίο τεύχος της «Παρέμβασης» για την Πολιτική και την Τέχνη τού σήμερα και του αύριο 0

Συνέντευξη στη Δήμητρα Καραγιάννη Ήταν αργά το απόγευμα. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Ανάμεσα σε βιβλία, Χάρτες

«Πόλος έλξης» για μικρούς & μεγάλους ή αυλή του κλειστού γυμναστηρίου (ΔΑΚ) Πτολεμαϊδας

«Πόλος έλξης» για μικρούς & μεγάλους ή αυλή του κλειστού γυμναστηρίου (ΔΑΚ) Πτολεμαϊδας 0

  Καλά κρατούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Εορδαίας , που πραγματοποιούνται στην αυλή του

«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τη θεατρική ομάδα ΟνειρόDrama στις 6,7 και 8 Ιανουαρίου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη.

«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τη θεατρική ομάδα ΟνειρόDrama στις 6,7 και 8 Ιανουαρίου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη. 0

Η θεατρική ομάδα ΟνειρόDrama παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θεατρόφιλο κοινό της περιοχής με το

Άρσις: Ο Άι Βασίλης της αλληλεγγύης έφτασε παντού

Άρσις: Ο Άι Βασίλης της αλληλεγγύης έφτασε παντού 0

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας «Γίνε εσύ ο Άι Βασίλης» θα θέλαμε να εκφράσουμε

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι «Καλικαντζαροσκανδαλιές» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαϊδας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι «Καλικαντζαροσκανδαλιές» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαϊδας 0

Χρυσαφεντάδες και Καλοκυράδες καλοδέχτηκαν τους μικρούς φίλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σ’ έναν εορταστικό κύκλο χριστουγεννιάτικων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης