NewsInNews | Αρχική σελίδα

Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» κινδυνεύει λόγω… ΕΥΔΑΠ

Κανένα σχόλιο 🕔14 Ιουλ 2014 11:23 Download PDF

Παναγιώτης Τσιμπούκης

μικρή ΔΕΗΗ προίκα της «μικρής ΔΕΗ» περιλαμβάνει εκτός των δύο εκατομμυρίων καταναλωτών, 11 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνολικής ισχύος 2.363 Μεγαβάτ, έξι ορυχεία λιγνίτη, περίπου 3.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών περίπου 2 δισ. ευρώ

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την ιδωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ κρύβει κινδύνους αντισυνταγματικότητας για τη «μικρή ΔΕΗ» – Η πώλησή της θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015 μέσω διεθνούς διαγωνισμού

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και σύμφωνα με το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου, κινδύνους αντισυνταγματικότητας υποκρύπτει και η πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

 Στον «αέρα» θα τιναχθεί η πώληση (ιδιωτικοποίηση) της «μικρής ΔΕΗ» σύμφωνα με την πρόσφατη «πιλοτική» απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την πώληση της ΕΥΔΑΠ, αλλά και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο επισημαίνει την αντισυνταγματικότητα της πώλησης.

Η διαδικασία πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015 μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Η προίκα της «μικρής ΔΕΗ» περιλαμβάνει εκτός των δύο εκατομμυρίων καταναλωτών, 11 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνολικής ισχύος 2.363 Μεγαβάτ, έξι ορυχεία λιγνίτη, περίπου 3.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών περίπου 2 δισ. ευρώ.

 Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου (ένα από τα σοβαρότερα νομικά Ιδρύματα της χώρας) εκτός του ότι εκφράζει την έντονη αντίθεση και ανησυχία του για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, κ.λπ., «μπορούν να λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά σε κάθε περίπτωση επιδιώκουν δημόσιο σκοπό, καθώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους συνδέονται άμεσα με την εγγύηση και το σεβασμό της αξιοπρεπούς διαβίωσης του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του».

Συνεπώς, «πρέπει να διαφυλάσσεται η συνεχής και προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες παροχή των εν λόγω ζωτικών αγαθών, υπό το σχετικό έλεγχο και την εποπτεία του κράτους».

Σύμφωνα μάλιστα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, σημειώνει το Ίδρυμα «ο έλεγχος αυτός δεν νοείται δίχως την κατοχή από το Δημόσιο της απόλυτης πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης (51%), ώστε να διασφαλίζεται επαρκώς η σύμφωνη με τα συμφέροντα του Δημοσίου και, κατ’ επέκταση των πολιτών, λειτουργία της εταιρείας».

Σε αντίθετη περίπτωση, «η εκάστοτε δημόσια επιχείρηση ιδιωτικοποιείται ουσιαστικά στο σύνολό της, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρή διακινδύνευση τόσο η ποιότητα, όσο και η συνέχεια της παροχής, καθώς σε αποκλειστικό γνώμονα της λειτουργίας της ανάγεται το ιδιωτικό κέρδος και όχι το δημόσιο συμφέρον».

Το νομοσχέδιο που πέρασε από την Βουλή και ιδιωτικοποιεί τη δημόσια επιχείρηση αποκλίνει σημαντικά από τις συνταγματικές προϋποθέσεις, καθώς «δημιουργεί μια αμιγώς ιδιωτική εταιρεία, της οποίας το σύνολο των μετοχών και των περιουσιακών στοιχείων μεταβιβάζεται σε ιδιώτες», όπως υπογραμμίζει το Ίδρυμα Μαργακοπούλου και προσθέτει: Στη «μικρή ΔΕΗ», «η οποία εντάσσεται ασφαλώς στον πυρήνα των επιχειρήσεων θεμελιώδους κοινής ωφέλειας, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή του κράτους, γεγονός που αφαιρεί από το τελευταίο τη συνταγματικά αδιαπραγμάτευτη δυνατότητα του ελέγχου και της εποπτείας της λειτουργίας της».

Συνεπώς, πρόκειται, για «μια πλήρη, ουσιαστικά και τυπικά, ιδιωτικοποίηση ενός μέρους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον, βέβαια, ως κύριος πάροχος της τελευταίας παραμένει η ΔΕΗ».

Όμως, είναι σαφές, ότι σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, «δεν νοείται έστω και η μερική απελευθέρωση-ιδιωτικοποίηση στην παροχή ζωτικών αγαθών, όπως η ενέργεια, δίχως αυτή να υπόκειται στην εγγύηση του κράτους».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, δηλαδή τη μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ (36.245.240 μετοχές).

 

protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Καιρός: Που και πότε θα χτυπήσει ο χιονιάς και το πολικό κρύο

Καιρός: Που και πότε θα χτυπήσει ο χιονιάς και το πολικό κρύο 0

- Αναλυτικοί χάρτες με την εξέλιξη του φαινομένου από το απόγευμα της Πέμπτης - Χιονιά όπως

Αυτόνομη θέρμανση χωρίς απόφαση γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας

Αυτόνομη θέρμανση χωρίς απόφαση γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας 0

Δεν χρειάζεται πλέον απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για να εγκαταστήσει κάποιος

Σπάρτακος ΔΕΗ: Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον τα κρούσματα επιθέσεων ενάντια σε εργαζόμενους της ΔΕΗ, επειδή πράττουν το αυτονόητο, ήτοι τη δουλειά τους.

Σπάρτακος ΔΕΗ: Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον τα κρούσματα επιθέσεων ενάντια σε εργαζόμενους της ΔΕΗ, επειδή πράττουν το αυτονόητο, ήτοι τη δουλειά τους. 0

Δυστυχώς η νέα επίθεση, αυτή τη φορά κατά 2 υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ στη Ναύπακτο που

Πανελλαδικές 2017: Τι αλλάζει ανά πεδίο – Πως θα υπολογίζονται τα μόρια

Πανελλαδικές 2017: Τι αλλάζει ανά πεδίο – Πως θα υπολογίζονται τα μόρια 0

- Ράβε... ξήλωνε η Παιδεία στην Ελλάδα - Νέες αλλαγές στα τμήματα των επιστημονικών πεδίων - Όλοι

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας : Καταστάσεις πληρωμής Βιολογικής Γεωργίας 2014 (ΠΕ Κοζάνης)

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας : Καταστάσεις πληρωμής Βιολογικής Γεωργίας 2014 (ΠΕ Κοζάνης) 0

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχουν αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης