NewsInNews | Αρχική σελίδα

Ο Δήμος Βοΐου θα γιορτάσει και φέτος με την πρέπουσα λαμπρότητα και επισημότητα τον Δεκαπενταύγουστο 2014.

Κανένα σχόλιο 🕔06 Αυγ 2014 09:52 Download PDF

ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΔΕΣΟ Δήμος Βοΐου θα γιορτάσει και φέτος με την πρέπουσα λαμπρότητα και επισημότητα τον Δεκαπενταύγουστο 2014.  Αρκετός είναι ο κόσμος που πρόκειται να επισκεφθεί και φέτος τη Σιάτιστα, όπου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το παραδοσιακό έθιμο των Καβαλάρηδων.

Για να μπορέσουμε όμως όλοι μας να απολαύσουμε αυτή τη μέρα και το έθιμο και να ικανοποιήσουμε τους επισκέπτες που θα τιμήσουν την πόλη μας, οφείλουμε να αναλάβουμε και να τηρήσουμε ορισμένες δεσμεύσεις για την άψογη μετάβαση των καβαλάρηδων στο Μικρόκαστρο, το προσκύνημα στην Παναγία, την επιστροφή, την παρέλαση των καβαλάρηδων και το γλέντι από το βράδυ της Πέμπτης, παραμονή της Παναγίας. Γι’ αυτό:

Παρακαλούνται οι οδηγοί και οι καβαλάρηδες το βράδυ της παραμονής και όλη μέρα, ανήμερα της Παναγίας, να μη κυκλοφορούν άσκοπα στον κεντρικό δρόμο (Χώρα – Γεράνια), ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός αυτοκινήτων, αλόγων και πεζών.

Όσοι καβαλάρηδες κινούνται στον κεντρικό δρόμο, θα πρέπει να είναι πειθαρχημένοι και να μην καταλαμβάνουν όλο το μήκος του οδοστρώματος.

Ανήμερα της Παναγίας το πρωί, παρακαλούνται θερμά οι καβαλάρηδες να συντομεύσουν την αναχώρηση τους για το Μικρόκαστρο και στις 9.00 – 9.30 π.μ. να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και να συμμετάσχουν στην περιφορά της Εικόνας της Παναγίας.

Επίσης, παρακαλούνται οι καβαλάρηδες να συντομεύσουν την επιστροφή τους από τον Προφήτη Ηλία Μικροκάστρου, ώστε η παρέλαση να αρχίσει στις 1.30 μ.μ. και όχι αργότερα από τις 2.00 μ.μ.

Μετά την παρέλαση τα άλογα θα πρέπει να δεθούν στους στάβλους, ή σε κάποιο ασφαλές σημείο και οι αναβάτες να συμμετάσχουν στο μεγάλο γλέντι κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει η ένταση των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων να μην επικαλύπτει τις διπλανές παρέες.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, τόσο στην παραμονή όσο και ανήμερα της Παναγίας να μην σταθμεύσουν τα οχήματα τους στην πλατεία της Χώρας και Γεράνειας

Επίσης, παρακαλούνται όλοι οι δημότες να είναι περισσότερο προσεκτικοί τις ημέρες αυτές όσον αφορά θέματα καθαριότητας, καθώς το τεχνικό προσωπικό του Δήμου καταβάλει εδώ και μέρες μεγάλη προσπάθεια ώστε να είναι όλα έτοιμα και φέτος για το εορταστικό αυτό διήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

Η επιτυχία και η διατήρηση του ωραίου και γραφικού αυτού εθίμου του τόπου μας συνεπάγεται το σεβασμό στην παράδοση, την πειθαρχία και την τήρηση της τάξης από όλους μας : πεζούς, οδηγούς, καβαλάρηδες.

Τα άλογα πρέπει να είναι στολισμένα με ιδιαίτερη φροντίδα και γούστο (σέλα, κόκκινη φλοκάτη, μαξιλάρι κεντημένο και όλα τα απαραίτητα στολίδια).

Γίνεται θερμή παράκληση προς όλους τους συμμετέχοντες καβαλάρηδες να ακολουθήσουν πιστά το έθιμο, το οποίο επιβάλει το πρωί, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, να μεταβούν έφιπποι στην Ιερά Μονή Μικροκάστρου για να προσκυνήσουν την Παναγία και μετά να συμμετάσχουν στην παρέλαση στη Σιάτιστα.

 

Από την Επιτροπή Πολιτιστικών

 Του Δήμου Βοΐου

πηγή: SIERAFM.GR

Σχετικά άρθρα

Κοζάνη: Εργαστήρι ευχών για παιδιά 10 και 11 ετών – Η ευχή μου για το 2017

Κοζάνη: Εργαστήρι ευχών για παιδιά 10 και 11 ετών – Η ευχή μου για το 2017 0

Ο «Σπάρτακος ΔΕΗ» για την ημέρα ατόμων με αναπηρία

Ο «Σπάρτακος ΔΕΗ» για την ημέρα ατόμων με αναπηρία 0

Αφήνοντας τις εικόνες να επιτελέσουν το σκοπό τους με τον δικό τους μοναδικό τρόπο –ξεπερνώντας

Ζαμανίδης: Παραμένει το υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Πτολεμαϊδα

Ζαμανίδης: Παραμένει το υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Πτολεμαϊδα 0

Θετικό ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη με τον Υφυπουργό για

Η Κοζάνη γιορτάζει…Φωταγωγούμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και τραγουδάμε για τα Χριστούγεννα

Η Κοζάνη γιορτάζει…Φωταγωγούμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και τραγουδάμε για τα Χριστούγεννα 0

Ημερίδα: Συστήματα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών – Συνεργασία του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Δ.Μ. και την εταιρεία ΑΡΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Α.Ε.»

Ημερίδα: Συστήματα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών – Συνεργασία του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Δ.Μ. και την εταιρεία ΑΡΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Α.Ε.» 0

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού T.E. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης