NewsInNews | Αρχική σελίδα

Η συνωμοσιολογία ως πολιτική δύναμη (Δημήτρης Τσιόδρας, Η Καθημερινή)

Κανένα σχόλιο 🕔31 Ιουλ 2014 14:45 Download PDF

TsiodrasDimitris«​​​​Μας ψεκάζουν;» Το ερώτημα δεν απασχολεί μόνο κάποιους εγχώριους γραφικούς. Είναι εισαγόμενο. Τίθεται και σε μετρήσεις στις ΗΠΑ, αλλά εκεί το ποσοστό εκείνων που απαντά καταφατικά είναι μόλις 5% (έρευνα της Public Policy Polling, Conspiracy Theory Poll Results), ενώ στην Ελλάδα εκτοξεύεται στο 33%, όπως έδειξε μέτρηση της Metron Analysis τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Η πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσίευσε «Η Καθημερινή» έχει ασφαλώς την αστεία της πλευρά. Να θυμίσουμε τα ευρήματά της, σύμφωνα με τα οποία το 75% των Ελλήνων πιστεύει ότι η κρίση που βιώνουμε ήταν προσχεδιασμένη από ξένα κέντρα, το 68,6% ότι έχει βρεθεί το φάρμακο του καρκίνου αλλά το κρύβουν, το 58% ότι οι ΗΠΑ σχεδίασαν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, το 61% ότι ο Κ. Σημίτης έχει εβραϊκή καταγωγή, ενώ το 27% πιστεύει ότι οι Αμερικανοί σκηνοθέτησαν την προσσελήνωση. Σχεδόν τα ίδια ερωτήματα τίθενται σε ανάλογες έρευνες, σε άλλες χώρες. Πώς απαντούν εκεί οι πολίτες; Στις ΗΠΑ το 28% πιστεύει ότι μια μυστική παγκόσμια ελίτ συνωμοτεί για να ελέγξει τον κόσμο, το 7% ότι η προσσελήνωση ήταν σκηνοθετημένη, το 11% ότι η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους σχεδιάστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση. Στη Βρετανία, σε παρεμφερή ερωτήματα (δημοσίευση στην εφημερίδα Guardian), το 25% απάντησε ότι μια μυστική ομάδα «πεφωτισμένων» και μασόνων προσπαθεί να κυβερνήσει τον κόσμο, το 35% ότι η προσσελήνωση ήταν σκηνοθετημένη, το 38% ότι η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ενορχηστρώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.

Oπως σημειώνει σε μια μελέτη του με τίτλο «Θεωρίες συνωμοσίας στη Γαλλία» ο Joel Gobin, «οι θεωρίες συνωμοσίας σε μεγάλο βαθμό συνδυάζονται με δυσπιστία έναντι των άλλων, ιδιαίτερα έναντι της πολιτικής τάξης. Οταν η εμπιστοσύνη απέναντι στους άλλους και τους θεσμούς τραυματίζεται, παράλληλα τραυματίζεται και η εμπιστοσύνη στις επίσημες αφηγήσεις. Ετσι εξηγείται γιατί αυτοί που αμφισβητούν τις κυρίαρχες ερμηνείες είναι περισσότερο πρόθυμοι να ψηφίσουν ή να στηρίξουν ακραία κόμματα ή ακραίους πολιτικούς ακριβώς επειδή είναι αυτοί που αμφισβητούν τις κυρίαρχες πεποιθήσεις και αξίες. Γι’ αυτό οι θεωρίες συνωμοσίας αξιοποιούνται από κάποιους, που είναι εκτός πολιτικής εξουσίας και προσφέρουν σε εκείνους που τις ασπάζονται τη συμβολική ικανοποίηση ότι «ανήκουν σε εκείνους που ξέρουν».

Aν δούμε τον σημερινό πολιτικό χάρτη της Ελλάδας, θα διαπιστώσουμε πόσοι εκτοξεύτηκαν εκμεταλλευόμενοι τις συνωμοσιολογικές θεωρίες, τις οποίες οι ίδιοι ενίσχυσαν, κυρίως εκείνη που ασπάζεται το 75% των Ελλήνων, σύμφωνα με την οποία «η κρίση που βιώνουμε ήταν προσχεδιασμένη από ξένα κέντρα». Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην πρώτη θέση εκείνων που πιστεύουν ότι «μας ψεκάζουν», σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Metron Analysis, βρίσκονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 19,2%, ακολουθούν οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής με 15,3%, της Ν.Δ. με 10,6% και των ΑΝΕΛ με 6,1%. Τα αποτελέσματα των ερευνών που αφορούν την επίδραση των συνωμοσιολογικών θεωριών στους πολίτες, προκαλούν θυμηδία, όμως αυτοί με τους οποίους γελάμε ψηφίζουν κι η ψήφος τους έχει την ίδια αξία με εκείνη όλων των άλλων.

Σχετικά άρθρα

«Η πολιτική θα έπρεπε να είναι τέχνη…» Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο τελευταίο τεύχος της «Παρέμβασης» για την Πολιτική και την Τέχνη τού σήμερα και του αύριο

«Η πολιτική θα έπρεπε να είναι τέχνη…» Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο τελευταίο τεύχος της «Παρέμβασης» για την Πολιτική και την Τέχνη τού σήμερα και του αύριο 0

Συνέντευξη στη Δήμητρα Καραγιάννη Ήταν αργά το απόγευμα. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Ανάμεσα σε βιβλία, Χάρτες

Αποψη: Το βαρύ τίμημα του ψεύδους και της ιδεοληψίας (Πάρις Κουκουλόπουλος, Καθημερινή)

Αποψη: Το βαρύ τίμημα του ψεύδους και της ιδεοληψίας (Πάρις Κουκουλόπουλος, Καθημερινή) 0

Ενα πράγμα δεν αντέχει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, γιατί αποκαλύπτει τον πραγματικό της χαρακτήρα,

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη…(της Δήμητρας Καραγιάννη)

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη…(της Δήμητρας Καραγιάννη) 0

- Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; - Ναι, αν το πιστεύεις, υπάρχει. - Και πού

Οι λοκατζήδες της Τηλεθέρμανσης (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης)

Οι λοκατζήδες της Τηλεθέρμανσης (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης) 0

Από την Τετάρτη 28-12-16 το απόγευμα έως τις πρωινές ώρες της επομένης, το συνεργείο της

Εναλλακτικός τουρισμός στην Κοζάνη; Και γιατί όχι; (Της Δήμητρας Καραγιάννη)

Εναλλακτικός τουρισμός στην Κοζάνη; Και γιατί όχι; (Της Δήμητρας Καραγιάννη) 0

- «Τι μας φέρνετε απ’ την Κοζάνη; Κάρβουνο;» Τι απαντάς, άραγε, όταν ακούς ένα τέτοιο αποστομωτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης