NewsInNews | Αρχική σελίδα

ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ: Ανοιχτό υπόμνημα προς νέους αυτοδιοικητικούς άρχοντες

Κανένα σχόλιο 🕔31 Ιουλ 2014 19:41 Download PDF

????????Καθολική αλλαγή στο αυτοδιοικητικό τοπίο της περιοχής μας, ήταν η ξεκάθαρη ετυμηγορία του λαού στις εκλογές του Μαΐου 2014, που θα επανακαθορίσει τη στάση της συντεταγμένης πολιτείας απέναντι στα προβλήματα της περιοχής μας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δεν θα σταθούμε στις γενικόλογες προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις -είναι αλήθεια ότι δεν ακούστηκαν και πολλές- για να αναμένουμε και την πραγμάτωσή τους, αλλά θα εστιάσουμε στην αναφορά των τοπικών προβλημάτων της περιοχής των Καμβουνίων, που τα θέτουμε σε γνώση των νεοεκλεγέντων αρχόντων -αναφερόμαστε βέβαια στο νέο δήμαρχο Σερβίων – Βελβεντού κ. Κοσματόπουλο και στο νέο περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη- με την ελπίδα ότι θα τα λάβουν υπόψη, παράλληλα με άλλες ενδεχομένως προτάσεις και αιτήματα θεσμικών παραγόντων της περιοχής.

Σημειολογικά, όταν -εν έτει 2014- οι Λαζαράδες στερούνται πόσιμου νερού εδώ και τέσσερα χρόνια(!!), δυσκολευόμαστε να αξιολογήσουμε κατά προτεραιότητα τα προβλήματα της περιοχής, που τα περισσότερα μόνο ήσσονος σημασίας δεν είναι. Έτσι, κατά την άποψή μας, οι νέοι άρχοντες καλούνται να αντιμετωπίσουν:

- την πλήρη συρρίκνωση έως και διακοπή των λατομικών δραστηριοτήτων στο Τρανόβαλτο, που έχει οδηγήσει στην ανεργία την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής και την τοπική οικονομία στο ναδίρ. Το «βήμα» της υπογραφής «Κειμένου Αρχών και Δεσμεύσεων* για την Ορθολογική Διαχείριση και Αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου» που υπογράφηκε πρόσφατα (Μάιος 2014), πρέπει να προωθηθεί αποτελεσματικά, για να μη μείνει …μετέωρο!

- την περιρρέουσα άποψη της δημιουργίας ΧΥΤΑ αμιάντου και άλλων επικίνδυνων υλικών(;) στο ορυχείο του Ζιδανίου**, που ενισχύθηκε από τις αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για το «επόμενο βήμα», κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά το «χορό» εκατομμυρίων που διατέθηκαν -ορθώς, επί της αρχής- για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

- την ολοκλήρωση της βασικής πλέον οδικής αρτηρίας των Καμβουνιωτών προς την Κοζάνη, μέσω Καισαρειάς -κατασκευή κόμβων σε παράκαμψη προς Καισαρειά και διασταύρωση Καρυδίτσας, παράκαμψη Κήπου και επιμέρους βελτιώσεις-.

- να «τρέξουν» τα ζητήματα της κατασκευής αρδευτικού δικτύου στην περιοχή και της πεζογέφυρας στη Ζάβορδα που χρηματοδοτεί η ΔΕΗ, το «Πράσινο Χωριό» της Ελάτης, η βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής, η ασφαλτόστρωση του δρόμου Φρουρίου – Τρανοβάλτου.

- την υλοποίηση του εξαγγελθέντος -στο στάδιο της έγκρισης των μελετών- δικτύου λυμάτων βιολογικού καθαρισμού των οικισμών Τρανοβάλτου, Μικροβάλτου, Λαζαράδων.

- την αξιοποίηση του γεωλογικού και φυσικού πλούτου της περιοχής (Μπουχάρια -σε πλήρη εγκατάλειψη και χωρίς ακόμη το έργο να έχει παραδοθεί στην τοπική κοινωνία-, δάσος Ελάτης, παράκτια ζώνη λίμνης Ιλαρίωνα.)

- την αποκατάσταση και αξιοποίηση μνημειακών κτιρίων της περιοχής –Μουσείο & μνημείο Μάχης Λαζαράδων, ΚΕΦΟ Μικροβάλτου, πρώην Χωροφυλακής Ελάτης, Δημοτικό Σχολείο Μικροβάλτου, ναός Κοίμησης Θεοτόκου Φρουρίου (1738) κ.α. -.

- τη συνέχιση λειτουργίας του Γυμνασίου Τρανοβάλτου σαν αυτόνομης σχολικής μονάδας.

Επιμέρους για το Μικρόβαλτο από πλευράς έργων υποδομής, προέχει η άμεση σύνδεση του δικτύου ύδρευσης με τη γεώτρηση στα Ισιώματα και ακολουθούν ο εξωραϊσμός του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου, η βελτίωση των δρόμων προς Ζιδάνι και Αηλιά, κλπ.

Και ασφαλώς σχεδόν πάνω από όλα τα προαναφερόμενα βρίσκεται η διαρκής μέριμνα επίλυσης των θεμάτων της καθημερινότητας -συγκοινωνία, ιατρική μέριμνα, νερό, λειτουργία ΚΑΠΗ, λειτουργία ΚΕΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, βοήθεια ευπαθούς πληθυσμού κ.α.- και η υποστήριξη των δομών παραγωγικών δραστηριοτήτων (κτηνοτροφία, γεωργία), σαν αντίδοτο στη γενικότερη κρίση.

Ελπίζουμε μετά πέντε χρόνια, με τη λήξη της θητείας τους, να μην απαριθμούμε τα ίδια προβλήματα…

 

Γιώργος Μαστρ.

 

* http://www.mikrovalto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3702:-binteo-18&catid=61:2009-08-04-08-01-09&Itemid=105

 

** http://www.mikrovalto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3223:2013-12-18-16-21-44&catid=58:2009-07-30-07-45-05&Itemid=100

 

ΣΗΜ.: Από την επιφυλλίδα του 27ου τεύχους/Ιούλιος 2014 της εφημερίδας του συλλόγου Μικροβαλτινών Ν. Κοζάνης «Εν Μικροβάλτω…»

 

Σχετικά άρθρα

Προοπτικές ανάπτυξης από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και της πόλης Lucheng της Κίνας

Προοπτικές ανάπτυξης από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και της πόλης Lucheng της Κίνας 0

Ενδιαφέρουσες προοπτικές ανάπτυξης ανοίγει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και

«Κλεισμένα σε θυρίδες, 25 υστερόγραφα εποχής» Ένα βιβλίο της Δήμητρας Β. Καραγιάννη από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη

«Κλεισμένα σε θυρίδες, 25 υστερόγραφα εποχής» Ένα βιβλίο της Δήμητρας Β. Καραγιάννη από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη 0

Κλεισμένα σε θυρίδες, τα 25 υστερόγραφα εποχής –της εποχής μας, δηλαδή-αποτελούν ένα λογοτεχνικό τρίπτυχο, στο

Εισήγηση με θέμα η «Ιστορία και τα τραγούδια των φανών της Κοζάνης στο σεμινάριο που διοργανώνει ο «Σύλλογος Κόζιανη»

Εισήγηση με θέμα η «Ιστορία και τα τραγούδια των φανών της Κοζάνης στο σεμινάριο που διοργανώνει ο «Σύλλογος Κόζιανη» 0

Στο σεμινάριο χορού και λαογραφίας που διοργανώνει το διήμερο της Μικρής Αποκριάς 18-19 Φεβρουαρίου 2017,

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης σας προσκαλεί στην πρώτη συνάντηση του εισαγωγικού εργαστηρίου-σεμιναρίου με θέμα «Περιαστικές καλλιέργειες»

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης σας προσκαλεί στην πρώτη συνάντηση του εισαγωγικού εργαστηρίου-σεμιναρίου με θέμα «Περιαστικές καλλιέργειες» 0

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης σας προσκαλεί στην πρώτη συνάντηση του εισαγωγικού εργαστηρίου-σεμιναρίου με θέμα «Περιαστικές καλλιέργειες»,

Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  στην Πτολεμαΐδα

Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στην Πτολεμαΐδα 0

Σάββατο 7 Ιανουαρίου, καφέ Splendor, ώρα 7:00μμ Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Πτολεμαΐδας καλωσορίζει το 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης