NewsInNews | Αρχική σελίδα

Καστοριά: Αναβιώνει στο Δεληνάνειο Μουσείο η παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού

Κανένα σχόλιο 🕔31 Ιουλ 2014 10:27 Download PDF

 Μια πρωτοβουλία του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς

Traveler Η παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού, αναβιώνει στο Δεληνάνειο Λαογραφικό Μουσείο, με πρωτοβουλία του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς.

Τα μέλη της διοίκησης προμηθεύτηκαν αργαλειό τον οποίο έστησαν σε χώρο του μουσείου και με τη βοήθεια της κ. Κούλας Κουμπάνη η οποία προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να διδάξει, ξεκίνησαν τα μαθήματα.

«Ήταν στα σχέδια της διοίκησης να γίνουν αυτά τα μαθήματα εκμάθησης αργαλειού. Λόγω της κρίσης περισσότερο είπαμε να ασχοληθούν οι νέοι και οι νέες κυρίως, με κάτι το διαφορετικό μια και οι δουλειές δεν πάνε καλά. Βέβαια δεν θα περιμένουν να βγάλουν χρήματα από αυτό, αλλά θα καθίσουν στο σπίτι θα κάνουν καλό και στον εαυτό τους, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι είναι στεναχωρημένοι από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας». Επισημαίνει η πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς Ασημίνα Ρίζου και υπογραμμίζει ότι τα μαθήματα είναι δωρεάν.

Όρεξη και θέληση. Αυτά είναι σύμφωνα με την κ. Κούλα Κουμπάνη τα προσόντα που πρέπει να έχει κανείς για να ασχοληθεί με αυτή την πανάρχαια τέχνη.

Η ίδια, υφαίνει στον αργαλειό από τα εφηβικά της χρόνια , τώρα πρόθυμα μεταδίδει τις εμπειρίες και τις γνώσεις της στις νεότερες.

«Ασχολούμαι από μικρή. Τώρα ξανάνιωσα εδώ που ήρθα. Δεν είναι δύσκολος ο αργαλειός, αρκεί να θέλεις να ασχοληθείς. Πρέπει όλα τα νέα παιδιά να ξέρουν και ας μη χρειαστεί ποτέ να τον χρησιμοποιήσουν. Το να μάθουν, δεν είναι κακό. Είναι ωραίο να μαθαίνει κανείς καινούργια πράγματα.

Εμείς παλιά μαθαίναμε να υφαίνουμε ακόμη και χωρίς να το θέλουμε. Στα χωριά μας είχαμε τους αργαλειούς, τα τσουκρίκια μας, τα κεντήματα. Τώρα όλα αυτά λείπουν από τα σπίτια. Μόνο βιβλία υπάρχουν». Μας λέει η κ. Κουμπάνη.

Μεταξύ των μαθητριών είναι και η κ. Χαρίκλεια Καρανικολάου η οποία για πρώτη φορά μαθαίνει τη συγκεκριμένη τέχνη και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της.

«Είναι πάρα πολύ ωραίο και εύκολο. Η κ. Κούλα έχει όρεξη και μεράκι και μας δείχνει . Οι κυρίες του συμβουλίου είναι όλες απίθανες. Επικρατεί ένα ευχάριστο κλίμα.

Μ΄αρέσει να ασχολούμαι με την παράδοση. Διάβαζα βιβλία για την Καστοριά, μέσα στα οποία έβλεπα κυρίες που ύφαιναν στον αργαλειό τα παλιά τα χρόνια, αλλά και το πόσο βοηθούσαν με τα υφαντά τους το νοικοκυριό του σπιτιού. Σκέφτηκα ότι είναι απαραίτητο για μια γυναίκα να διδαχτεί τέτοιου είδους τέχνες που χάθηκαν στην εποχή μας». Δηλώνει η κ. Χαρίκλεια Καρανικολάου.

Αυτή τη στιγμή, οι κυρίες υφαίνουν μια κουρελού και μόλις την τελειώσουν σκοπεύουν να τη στρώσουν στο μουσείο.

Ο Προοδευτικός Σύλλογος σκοπεύει μέσα στο καλοκαίρι να αναβιώσει και άλλη μια συνήθεια των γυναικών της Καστοριάς. Το «πρεμεντί».

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων θέλουμε να αναβιώσουμε το καστοριανό πρεμεντί. Να έρθουν στο Δεληνάνειο κυρίες με τα εργόχειρά τους και τα πλεκτά και να μας δείξουν κέντημα και πλέξιμο. Ελπίζω να βρούμε ανταπόκριση και σε αυτή την κίνηση». Σημειώνει η γενική γραμματέας του Συλλόγου Νίνα Καραμανίδου.

Ελένη Ψωμαδάκη

 Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

Σχετικά άρθρα

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης σας προσκαλεί στην πρώτη συνάντηση του εισαγωγικού εργαστηρίου-σεμιναρίου με θέμα «Περιαστικές καλλιέργειες»

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης σας προσκαλεί στην πρώτη συνάντηση του εισαγωγικού εργαστηρίου-σεμιναρίου με θέμα «Περιαστικές καλλιέργειες» 0

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης σας προσκαλεί στην πρώτη συνάντηση του εισαγωγικού εργαστηρίου-σεμιναρίου με θέμα «Περιαστικές καλλιέργειες»,

Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  στην Πτολεμαΐδα

Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στην Πτολεμαΐδα 0

Σάββατο 7 Ιανουαρίου, καφέ Splendor, ώρα 7:00μμ Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Πτολεμαΐδας καλωσορίζει το 2017

Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης», με αρχιμουσικό τον Ιωάννη Τσακιρίδη αναλαμβάνει την επανίδρυση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς

Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης», με αρχιμουσικό τον Ιωάννη Τσακιρίδη αναλαμβάνει την επανίδρυση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς 0

Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης», έχει την χαρά και την τιμή να

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού στη Δυτική Μακεδονία από τις  απογευματινές ώρες της Πέμπτης 05-01-2017

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού στη Δυτική Μακεδονία από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 05-01-2017 0

Κακοκαιρία προβλέπεται σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), στη

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κοζάνης ενημερώνει τους πολίτες για την αντιμετώπιση των χειμερινών καιρικών φαινομένων

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κοζάνης ενημερώνει τους πολίτες για την αντιμετώπιση των χειμερινών καιρικών φαινομένων 0

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κοζάνης ενημερώνει τους πολίτες ότι, οι δημοτικές υπηρεσίες που

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης