NewsInNews | Αρχική σελίδα

Καστοριά: Στροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα

Κανένα σχόλιο 🕔15 Ιουλ 2014 10:12 Download PDF

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΞεπέρασαν, τις 10.000 οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από νέους αγρότες για να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών,συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ σημειώνει ότι πολλοί από τους ενδιαφερόμενους διαθέτουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης και αυτό που θέλουν είναι «να αλλάξουν τρόπο ζωής επιδιδόμενοι στην αγροτική επιχειρηματικότητα, όπου υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες προοπτικές».

Tο συγκριμένο πρόγραμμα των νέων αγροτών, είχε να τρέξει από το 2009. Ολοκληρώθηκε η φάση της υποβολής των φακέλων και πλέον οι αιτήσεις μπήκαν στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης.

Τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η τελική αξιολόγηση

Όσον αφορά τώρα στη Δυτική Μακεδονία, όπως ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, η πρώτη αξιολόγηση έγινε από τις κατά τόπου διευθύνσεις της τοπικής ανάπτυξης και οι φάκελοι οι οποίοι υποβλήθηκαν είναι 650. 126 είναι οι φάκελοι που κατατέθηκαν από την ΠΕ Καστοριάς. Η τελική αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί τέλος Αυγούστου από την αιρετή περιφέρεια και την αποκεντρωμένη διοίκηση, ενώ το αρχικό μέτρο έχει προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ.

«Επειδή το μέτρο έχει να τρέξει τέσσερα χρόνια, δεν επαρκούν τα χρήματα της αρχικής προκήρυξης για όλους τους δικαιούχους, θα υπάρχει ασφαλώς και άλλη χρηματοδότηση για τους επιλαχόντες που διαθέτουν καλή βαθμολογία και δεν είναι αυτή τη φορά σε επιλέξιμη σειρά», δήλωσε ο κ. Σαββόπουλος. Οι τελικοί δικαιούχοι σύμφωνα πάντα με τον αντιπεριφερειάρχη, σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα είναι γύρω στους 400 με 450, η χρηματοδότηση των νέων αγροτών θα ανέρχεται στο ποσό των 15 έως 20 χιλιάδες ευρώ ανάλογα βέβαια με τα κριτήρια του μέτρου, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει σε τρεις χρονικές φάσεις.

Η γεωργία μεγάλη δεξαμενή χεριών…

Ο κ. Σαββόπουλος στις δηλώσεις εστίασε ιδιαιτέρα στην σπουδαιότητα της ενίσχυσης των νέων γεωργών και την ανάγκη στήριξης των νέων ανθρώπων, προκειμένου να στραφούν στον πρωτογενή τομέα και μάλιστα σε μια περιοχή που βάλλεται από τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι: «η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, να απασχολήσει πολλά χέρια. Ήταν ανέκαθεν μεγάλη δεξαμενή χεριών και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που περνάμε. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που διανύουμε και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του πιο οξυμμένου κοινωνικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή που έχει να κάνει με την ανεργία και ιδιαίτερα των νέων, δράσεις σαν κι αυτές βοηθούν και θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο νέα παιδιά να καταπιαστούν με τον πρωτογενή τομέα».

Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες υποστήριξης του κλάδου και τις προσπάθειες να υποστηρίξουμε την είσοδο νέων ανθρώπων στον τομέα».

Πάντως ένα είναι σίγουρο, η στροφή νέων αγροτών στην αγροτική παραγωγή θα είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη της οικονομίας, αφού θα οδηγήσει στην προώθηση και βεβαίως στην κατανάλωση ελληνικών προϊόντων, που θα έχει ως αποτέλεσμα, από τη μια την πτώση των τιμών σε μια πληθώρα βασικών αγαθών (που είναι το βασικό ζητούμενο για τους καταναλωτές), και από την άλλη την επανεκκίνηση της αγροτικής μηχανής.

 

Της Δώρα Κωτσοπούλου

 Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 neakastoria.gr

Σχετικά άρθρα

Καιρός: Που και πότε θα χτυπήσει ο χιονιάς και το πολικό κρύο

Καιρός: Που και πότε θα χτυπήσει ο χιονιάς και το πολικό κρύο 0

- Αναλυτικοί χάρτες με την εξέλιξη του φαινομένου από το απόγευμα της Πέμπτης - Χιονιά όπως

«Η πολιτική θα έπρεπε να είναι τέχνη…» Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο τελευταίο τεύχος της «Παρέμβασης» για την Πολιτική και την Τέχνη τού σήμερα και του αύριο

«Η πολιτική θα έπρεπε να είναι τέχνη…» Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο τελευταίο τεύχος της «Παρέμβασης» για την Πολιτική και την Τέχνη τού σήμερα και του αύριο 0

Συνέντευξη στη Δήμητρα Καραγιάννη Ήταν αργά το απόγευμα. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Ανάμεσα σε βιβλία, Χάρτες

«Πόλος έλξης» για μικρούς & μεγάλους ή αυλή του κλειστού γυμναστηρίου (ΔΑΚ) Πτολεμαϊδας

«Πόλος έλξης» για μικρούς & μεγάλους ή αυλή του κλειστού γυμναστηρίου (ΔΑΚ) Πτολεμαϊδας 0

  Καλά κρατούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Εορδαίας , που πραγματοποιούνται στην αυλή του

«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τη θεατρική ομάδα ΟνειρόDrama στις 6,7 και 8 Ιανουαρίου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη.

«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τη θεατρική ομάδα ΟνειρόDrama στις 6,7 και 8 Ιανουαρίου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη. 0

Η θεατρική ομάδα ΟνειρόDrama παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θεατρόφιλο κοινό της περιοχής με το

Άρσις: Ο Άι Βασίλης της αλληλεγγύης έφτασε παντού

Άρσις: Ο Άι Βασίλης της αλληλεγγύης έφτασε παντού 0

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας «Γίνε εσύ ο Άι Βασίλης» θα θέλαμε να εκφράσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης