NewsInNews | Αρχική σελίδα

newsinnews.gr: Σεμινάριο Μουσικής Κοζάνης – Μια πολύτιμη συνεισφορά στον πολιτισμό μας.

Κανένα σχόλιο 🕔04 Αυγ 2014 11:03 Download PDF

1993_williambennet2Όλα, ή σχεδόν όλα, μπορούν να εξηγηθούν. Ακόμα και αν γεννιούνται από ένα, ας το ονομάσουμε έτσι, τυχαίο γεγονός. Το… τυχαίο για να εξελιχθεί πρέπει κάπου να πατήσει, να βρει όχι απλώς κατάλληλο, αλλά στέρεο έδαφος.cropped-seminar_logo

Κάπως έτσι μπήκε στην ιστορία της πόλης της Κοζάνης και το Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής, που φέτος θα διοργανωθεί για 16η φορά. Περίπου τυχαία, χάρη σε μια ιδέα που συνελήφθη την περίοδο 1982-1985 και πήρε σάρκα και οστά, για πρώτη φορά, το 1988. Πώς; Χάρη σε μια επίσκεψη ενός μουσικού.

1992_gpisarenko

«Ο πιανίστας Roberto Szidon επισκέπτεται την Κοζάνη και ο νεαρός τότε σολίστ Δημήτρης Δημόπουλος τον γνωρίζει και παίρνει μέρος στα Σεμινάρια Μουσικής Tibor Vargas, στην Sion της Ελβετίας. Εκεί, παρόντος του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου συλλαμβάνεται η ιδέα για την ίδρυση παρόμοιου θεσμού στην Κοζάνη υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως», αναφέρει το ιστορικό του Σεμιναρίου στην επίσημη ιστοσελίδα του (kozanimusicseminar.gr).

Το τυχαίο όμως είχε κάπου να πατήσει. Στο καλλιεργημένο και αναγνωρισμένο ήδη ταλέντο του Δημήτρη Δημόπουλου, αλλά και στη, λόγο και έργο, στήριξη ενός φωτισμένου Ιεράρχη, του αείμνηστου Διονυσίου, που δεν ήταν απλώς ένας καλός ποιμένας της εκκλησίας και άνθρωπος των γραμμάτων, αλλά και ένας πραγματικός λάτρης της μουσικής. Η συγγενική σχέση, ανιψιός εξ αδερφής- θείος, μικρή σημασία έχει. Αν ο σπόρος δεν είναι καλός ή το χωράφι χέρσο, όσο και να παλεύεις τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά.

kozanimusic seminar

Το Σεμινάριο όχι απλώς οργανώθηκε, αλλά διέγραψε και την πρώτη του πετυχημένη περίοδο μέχρι το 1999, με μια και μοναδική απουσία, αυτή του 1995, προφανώς λόγω του μεγάλου και αναπάντεχου σεισμού που είχε πλήξει την περιοχή.

laografiko mouseio

Το κενό διάστημα των 12 χρόνων δεν ήταν, ευτυχώς, ικανό να αφήσει να χαθεί στην αχλή του χρόνου μια τέτοια ξεχωριστή όσο και σημαντική εκδήλωση. Ο επανακάμψας στην πόλη και τα μουσικά της πράγματα Δημήτρης Δημόπουλος, συνεπικουρούμενος πια και απ΄ τα άλλα ταλαντούχα μέλη της οικογένειας του που μεγάλωσαν ή προστέθηκαν στην πορεία, αξιοποιεί, ως όφειλε και δικαιούνταν, την ευκαιρία που δίδεται μέσω των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ελεύθερου βίου της Κοζάνης και επαναφέρει το Σεμινάριο, το 2012.

Χρονολογία επανέναρξης αλλά και σταθμός, καθώς το Σεμινάριο Μουσικής ανθίζει, καρπίζει και εμπλουτίζεται, όπως καλή ώρα το φετινό που θα είναι παρόν με μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων από τις 19 μέχρι τις 31 Αυγούστου, στις οποίες θα δώσουν το παρόν διακριτές και καταξιωμένες προσωπικότητες της μουσικής, αλλοδαπές αλλά και γηγενείς, μιας και οι διοργανωτές φρόντισαν και γι΄ αυτό. Να καλέσουν και δικά μας παιδιά (σ.σ. χωρίς καμιά ενοχή ή τύψη στο χαρακτηρισμό «δικά μας παιδιά») που αναγνωρισμένα σε πολλά μέρη του κόσμου, καλό είναι να τους θυμάται και ο τόπος που τους γέννησε.

Ανάμεσα σε σημαντικούς ξένους και γηγενείς και τα άλλα μέλη της οικογένειας των Δημοπουλαίων, η Έμυ, ο Νικολός, ο Παναγιώτης, άξιοι και χρήσιμοι συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι του Δημήτρη που φαίνεται να κρατά για τον εαυτό του και το ρόλο του «μουσικού πάτερ- φαμίλια», ο οποίος στέκεται διακριτικά δίπλα στα «παιδιά» του και τα καμαρώνει.

Το Σεμινάριο και το Ωδείο.

Στην αρχή του κειμένου, κάναμε λόγο για «τυχαίο γεγονός», αλλά και για «κατάλληλο και στέρεο έδαφος».

Το δεύτερο οφείλεται πρωτίστως στο Δημήτρη Δημόπουλο και το Μακαριστό θείο- Ιεράρχη, αλλά για να ΄μαστε δίκαιοι πρέπει να αποδώσουμε κάποια παραπάνω εύσημα στον πρώτο και αυτό λόγω της θητείας του στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης.

Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν το ανέλαβε και αν οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια στην περίπτωση του ακριβώς αυτήν περιγράφουν. Η άνθηση του Ωδείου που είδε τις αίθουσες του να κατακλύζονται από εκατοντάδες μαθητές που μυούνταν σε διάφορα όργανα, έργο του Δημήτρη ήταν, τόσο πετυχημένο που ακόμα και η αποχώρηση του δεν το οδήγησε σε κάποιο… χειμώνα, ούτε καν… φθινόπωρο. Το Ωδείο, συνέχισε να ζει τη δική του άνοιξη και χιλιάδες, από τότε και μέχρι σήμερα, παιδιά να γνωρίζουν τι εστί καλή μουσική, όχι για να γίνουν απαραιτήτως καλλιτέχνες αλλά για να μάθουν να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν το ωραίο. Ό,τι χρειάζεται δηλαδή ο πολιτισμός για να ευημερεί και να αποδίδει.

Έτσι, μπορούμε βάσιμα να εικάσουμε πως το Σεμινάριο Μουσικής βρήκε εύφορο έδαφος χάρη και στο Δημοτικό Ωδείο. Όπως συνέβη και με τα ιδιωτικά ωδεία που προστέθηκαν στο μεταξύ, όχι για να δημιουργήσουν απλώς μουσική κίνηση στην πόλη, αλλά για να τη συνδέσουν, τελικά, με τη μουσική της παράδοση. Γιατί, κακά τα ψέματα, μπορεί να αφέθηκαν να πελαγοδρομούν μεταξύ ιστορικής λήθης και μύθου πολλές και σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής που γεννήθηκαν και έδρασαν στην πόλη της Κοζάνης παλιότερα, με τα ίχνη των περισσοτέρων να είναι κρυμμένα σε σεντούκια ή ντουλάπια των οικείων τους, αλλά είναι τα χνάρια αυτών πάνω στα οποία πάτησαν και πατούν και οι σύγχρονοι μουσικοί.

Με την παρουσία του στο Δημοτικό Ωδείο ο Δημήτρης Δημόπουλος δεν ξαναζωντάνεψε απλώς το συγκεκριμένο οργανισμό, αλλά συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν και προδιέγραψε το μέλλον του. Γι΄ αυτό, όταν αναφερόμαστε στο Ωδείο, είναι δίκαιο να μιλάμε για δύο εποχές. Την προ και τη μετά Δημόπουλου.

dhmopoulos panagiwths

Ταλαντούχους και εξαίρετους μουσικούς γέννησε και θα συνεχίσει να γεννά η πόλη. Όσοι όμως φιλοδοξούν να κάνουν το κάτι παραπάνω, θα πρέπει να βαδίσουν στο δρόμο που βάδισαν λίγοι στην προ Δημόπουλου εποχή και πολλοί στη μετά. Της καλλιέργειας του ταλέντου τους, μέσα από τις σπουδές και τη μελέτη. Το ευχάριστο είναι πως σήμερα η Κοζάνη μπορεί να τους προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, τουλάχιστον ως ένα ικανοποιητικό σημείο. Μια δυνατότητα που μπορεί να θεωρείται αυτονόητη, αλλά για να κατακτηθεί κάποιοι εργάστηκαν και κατέθεσαν μέρος της ψυχής. Όπως κάνει ο κάθε γνήσιος καλλιτέχνης. Και αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε, είτε λέγεται Δημόπουλος, είτε κάπως αλλιώς…john-bw

Γ. Μ

ρεπορτάζ: newsinnews.gr

Υ.Γ. Για λεπτομέρειες γύρω απ΄ το Σεμινάριο μουσικής(πρόγραμμα διδασκαλίας, φωτογραφίες,  εκδηλώσεις κ.τ.λ.) μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα kozanimusicseminar.gr

kozani music seminar 2

 

Σχετικά άρθρα

«Πόλος έλξης» για μικρούς & μεγάλους ή αυλή του κλειστού γυμναστηρίου (ΔΑΚ) Πτολεμαϊδας

«Πόλος έλξης» για μικρούς & μεγάλους ή αυλή του κλειστού γυμναστηρίου (ΔΑΚ) Πτολεμαϊδας 0

  Καλά κρατούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Εορδαίας , που πραγματοποιούνται στην αυλή του

«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τη θεατρική ομάδα ΟνειρόDrama στις 6,7 και 8 Ιανουαρίου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη.

«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τη θεατρική ομάδα ΟνειρόDrama στις 6,7 και 8 Ιανουαρίου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη. 0

Η θεατρική ομάδα ΟνειρόDrama παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θεατρόφιλο κοινό της περιοχής με το

Άρσις: Ο Άι Βασίλης της αλληλεγγύης έφτασε παντού

Άρσις: Ο Άι Βασίλης της αλληλεγγύης έφτασε παντού 0

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας «Γίνε εσύ ο Άι Βασίλης» θα θέλαμε να εκφράσουμε

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι «Καλικαντζαροσκανδαλιές» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαϊδας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι «Καλικαντζαροσκανδαλιές» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαϊδας 0

Χρυσαφεντάδες και Καλοκυράδες καλοδέχτηκαν τους μικρούς φίλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σ’ έναν εορταστικό κύκλο χριστουγεννιάτικων

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης καλωσορίζει το νέο έτος με την παράσταση «Προς τ`άστρα»

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης καλωσορίζει το νέο έτος με την παράσταση «Προς τ`άστρα» 0

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης καλωσορίζει το νέο έτος με την παράσταση «Προς τ`άστρα» που θα παρουσιαστεί

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης