NewsInNews | Αρχική σελίδα

Ντόρος να γίνεται (του Γιώργου Καρελιά)

Κανένα σχόλιο 🕔09 Ιουλ 2014 13:24 Download PDF

karelia-120x120-thumbΌλοι γνωρίζουν ότι δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ δεν πρόκειται να γίνει, αφού δεν υπάρχουν οι ψήφοι 180 βουλευτών, που απαιτεί το Σύνταγμα. Τι μπορεί να γίνει; Να συγκεντρωθούν 120 ψήφοι και να γίνει συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Αυτό είναι το μόνο εφικτό, αλλά και αυτό εξαρτάται από τις διαθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Αν η κυβέρνηση αποφασίσει ότι οι προτάσεις(πέντε μέχρι στιγμής!) είναι διαφορετικές, οι ψήφοι δεν μπορούν να αθροιστούν και η ολομέλεια δεν θα συγκληθεί. Κι αυτό οφείλεται καθαρά στην αδυναμία της αντιπολίτευσης να συμφωνήσει, έστω μια φορά, σε έναν κοινό στόχο.

Αν 120 βουλευτές της αντιπολίτευσης υπέγραφαν μία και μοναδική πρόταση, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τη συζήτηση. Τώρα κάθε κόμμα προσπαθεί να κάνει το κομμάτι του ή να ξεπεράσει τα προβλήματά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να καπελώσει την ιδέα του δημοψηφίσματος, με τελικό στόχο να δείξει ότι υπάρχουν 120 βουλευτές, που δεν επιτρέπουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ δεν θέλει να φανεί ότι σύρεται πίσω από τον προαιώνιο εχθρό ΣΥΡΙΖΑ και κάνει χωριστή πρόταση, ζητώντας να καταργηθούν όλοι οι νόμοι για την ενέργεια από το 1990! Και η ΔΗΜΑΡ λέει διάφορα αντιφατικά και ακατανόητα, για να μπορέσει να συμβιβάσει ο Κουβέλης την αλληθωρίζουσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφία των στελεχών του με την μειοψηφία, που κοιτάζει προς ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κ.λπ.

Συμπέρασμα: ντόρος γίνεται με τον αριθμό 120, αλλά ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν θα βγεί.

Τι θα γινόταν σε μια σοβαρότερη χώρα; Η κυβέρνηση θα αποδεχόταν αμέσως την πρόταση (όχι να γίνει δημοψήφισμα, αλλά τουλάχιστον) να γίνει ευρεία συζήτηση. Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι τεχνοκράτες της θα εξηγούσαν με στοιχεία και επιχειρήματα γιατί πρέπει να σπάσει στα δύο η ΔΕΗ, ποια θα είναι τα οφέλη για τους πολίτες κ.λπ. Η βιασύνη και η άρπα κόλλα ψήφιση του νομοσχεδίου προδίδουν το λιγότερο αδυναμία να το υποστηρίξουν σε μια μεγάλη συζήτηση.

Από την άλλη, η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, που στηρίζεται σταθερά στη λέξη «ξεπούλημα» σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης, έχει οδηγήσει ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης να μην την ακούει, καθώς την ταυτίζει με απαξιωμένους συνδικαλιστές και χρεοκοπημένες κρατικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις.

Σε μια σοβαρότερη χώρα θα είχε γίνει δημοψήφισμα για σοβαρότερα θέματα. Για παράδειγμα, πριν η χώρα υπογράψει το πρώτο Μνημόνιο, ώστε κανένας πολιτικάντης να μη μπορεί να παριστάνει τον τζάμπα μάγκα.

Και όταν δεν έγινε για το μείζον, πώς να γίνει για το (συγγνώμη για τον σολοικισμό) …λιγότερο μείζον;

Για το μέλλον, μια λύση θα ήταν να αλλάξει ουσιωδώς η διάταξη περί δημοψηφίσματος. Ώστε η διεξαγωγή του να γίνει πιο εύκολη. Να μην εξαρτάται μόνο από τη βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Κάποτε πρέπει να γίνει μια αρχή. Είκοσι χρόνια από την Μεταπολίτευση του 1974 με μόνο ένα δημοψήφισμα (κι αυτό το 1974!) είναι πάρα πολλά.

protagon.gr

Σχετικά άρθρα

«Η πολιτική θα έπρεπε να είναι τέχνη…» Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο τελευταίο τεύχος της «Παρέμβασης» για την Πολιτική και την Τέχνη τού σήμερα και του αύριο

«Η πολιτική θα έπρεπε να είναι τέχνη…» Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο τελευταίο τεύχος της «Παρέμβασης» για την Πολιτική και την Τέχνη τού σήμερα και του αύριο 0

Συνέντευξη στη Δήμητρα Καραγιάννη Ήταν αργά το απόγευμα. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Ανάμεσα σε βιβλία, Χάρτες

Αποψη: Το βαρύ τίμημα του ψεύδους και της ιδεοληψίας (Πάρις Κουκουλόπουλος, Καθημερινή)

Αποψη: Το βαρύ τίμημα του ψεύδους και της ιδεοληψίας (Πάρις Κουκουλόπουλος, Καθημερινή) 0

Ενα πράγμα δεν αντέχει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, γιατί αποκαλύπτει τον πραγματικό της χαρακτήρα,

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη…(της Δήμητρας Καραγιάννη)

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη…(της Δήμητρας Καραγιάννη) 0

- Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; - Ναι, αν το πιστεύεις, υπάρχει. - Και πού

Οι λοκατζήδες της Τηλεθέρμανσης (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης)

Οι λοκατζήδες της Τηλεθέρμανσης (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης) 0

Από την Τετάρτη 28-12-16 το απόγευμα έως τις πρωινές ώρες της επομένης, το συνεργείο της

Εναλλακτικός τουρισμός στην Κοζάνη; Και γιατί όχι; (Της Δήμητρας Καραγιάννη)

Εναλλακτικός τουρισμός στην Κοζάνη; Και γιατί όχι; (Της Δήμητρας Καραγιάννη) 0

- «Τι μας φέρνετε απ’ την Κοζάνη; Κάρβουνο;» Τι απαντάς, άραγε, όταν ακούς ένα τέτοιο αποστομωτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης