NewsInNews | Αρχική σελίδα

Ο Ανθιμος και ο Μπουτάρης (Ξενοφών Γιαταγάνας, Έθνος,)

Κανένα σχόλιο 🕔05 Αυγ 2014 10:06 Download PDF

JataganasΟ μητροπολίτης και ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας: δύο κόσμοι, δύο κοσμοθεωρίες, δύο Ελλάδες που κονταροχτυπιούνται και αλληλοαποκλείονται. Ο Παναγιώτατος, ελληνοκεντρικός, ανάδελφος, φοβικός, γαντζωμένος σε παρωχημένες δοξασίες και ξεπερασμένα ιδεολογήματα. Ο Κυργιάννης, κοσμοπολίτης, ανοιχτός, ανεκτικός στη διαφορετικότητα, προσανατολισμένος στο καινούργιο και στο γόνιμο.

Ο πρώτος θέλει να κλείσει τη Θεσσαλονίκη στο καβούκι της, να την αποστειρώσει από ξένες ή αλλόθρησκες απειλές, ενώ ο δεύτερος θέλει την πόλη του ορθάνοιχτη στην ιστορία της και στο πολυπολιτισμικό της παρελθόν. Ο Μπουτάρης θέλει να θυμίσει στους συμπολίτες του ότι οι δρόμοι και οι συνοικίες είχαν στο πρόσφατο ακόμα παρελθόν άλλα ονόματα, ότι και αυτό το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο χτίστηκε πάνω στα ερείπια του εβραϊκού νεκροταφείου, εν πολλοίς με τις πλάκες των μνημάτων. Ο Ανθιμος επιθυμεί όλʼ αυτά να ξεχαστούν, να σβηστούν από τις συνειδήσεις του ποιμνίου του. Το περίεργο είναι ότι και οι δύο θέλουν το καλό της Νύμφης του Βορρά, πιθανότατα την αγαπούν εξίσου, αλλά ο καθένας με τον τρόπο του. Είναι κρίμα να αντιπαλεύουν και να αλληλοαναιρούνται. Αρχή μιας σοφής λύσης της διένεξης θα μπορούσε να ήταν η σαφής οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων του καθενός και ο σεβασμός του διακριτού τους ρόλου. Ο Μπουτάρης είναι ο πολιτικός που έχει εκλεγεί στο πόστο του, εκείνος στον οποίο οι συμπολίτες εμπιστεύτηκαν κατά πλειοψηφία τη διοίκηση και το μέλλον της πόλης.

Ο Ανθιμος είναι ο ιεράρχης που έχει υποδείξει η Ιερά Σύνοδος για να κήδεται των θρησκευτικών και πνευματικών αναγκών του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Φοβούμαι ότι ο μητροπολίτης υπερακοντίζει συστηματικά την ποιμαντορική αποστολή του και παρεμβαίνει εμφατικά στον τρόπο διοίκησης της πόλης, που είναι όμως ευθύνη του δημάρχου. Θα ήταν ευχής έργο να έδειχνε αυτοσυγκράτηση, διότι εμποδίζει μάλιστα το έργο της δημοτικής αρχής. Κανείς δεν λέει ότι δεν έχει το δικαίωμα κριτικής απέναντι στα τεκταινόμενα. Ως πολίτης όμως και αυτός και όχι με την αυθεντία ή την επιρροή που του δίνει το θρησκευτικό του αξίωμα. Στο κάτω κάτω της γραφής, ας αφήσει τον δήμαρχο να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Οι συμπολίτες του, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης της πόλης τον εμπιστεύτηκαν με αυξημένη πλειοψηφία. Εδειξαν ότι θέλουν μια ανοιχτή και όχι μια περίκλειστη πόλη. Στο τέλος της πενταετίας θα αξιολογήσουν όλοι το έργο του Γιάννη Μπουτάρη. Τότε μπορεί ακόμα και ο Ανθιμος να είναι ευτυχής και υπερήφανος για το νέο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης. Γιατί επιμένω ότι διαφωνώ μαζί του, αλλά δεν πιστεύω ότι επιζητεί την απομόνωση και τον μαρασμό της πόλης.

Σχετικά άρθρα

«Η πολιτική θα έπρεπε να είναι τέχνη…» Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο τελευταίο τεύχος της «Παρέμβασης» για την Πολιτική και την Τέχνη τού σήμερα και του αύριο

«Η πολιτική θα έπρεπε να είναι τέχνη…» Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο τελευταίο τεύχος της «Παρέμβασης» για την Πολιτική και την Τέχνη τού σήμερα και του αύριο 0

Συνέντευξη στη Δήμητρα Καραγιάννη Ήταν αργά το απόγευμα. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Ανάμεσα σε βιβλία, Χάρτες

Αποψη: Το βαρύ τίμημα του ψεύδους και της ιδεοληψίας (Πάρις Κουκουλόπουλος, Καθημερινή)

Αποψη: Το βαρύ τίμημα του ψεύδους και της ιδεοληψίας (Πάρις Κουκουλόπουλος, Καθημερινή) 0

Ενα πράγμα δεν αντέχει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, γιατί αποκαλύπτει τον πραγματικό της χαρακτήρα,

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη…(της Δήμητρας Καραγιάννη)

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη…(της Δήμητρας Καραγιάννη) 0

- Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; - Ναι, αν το πιστεύεις, υπάρχει. - Και πού

Οι λοκατζήδες της Τηλεθέρμανσης (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης)

Οι λοκατζήδες της Τηλεθέρμανσης (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης) 0

Από την Τετάρτη 28-12-16 το απόγευμα έως τις πρωινές ώρες της επομένης, το συνεργείο της

Εναλλακτικός τουρισμός στην Κοζάνη; Και γιατί όχι; (Της Δήμητρας Καραγιάννη)

Εναλλακτικός τουρισμός στην Κοζάνη; Και γιατί όχι; (Της Δήμητρας Καραγιάννη) 0

- «Τι μας φέρνετε απ’ την Κοζάνη; Κάρβουνο;» Τι απαντάς, άραγε, όταν ακούς ένα τέτοιο αποστομωτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης