NewsInNews | Αρχική σελίδα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας – Λήψη δραστικών μέτρων ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Κανένα σχόλιο 🕔03 Ιουλ 2014 12:45 Download PDF

02A35E14E076C4C66770AD06404B4073Ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί 176 σακούλες το χρόνο, το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της καταναλωτικής κοινωνίας, τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας στις 3 Ιουλίου.
Από τις συνολικά 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται σήμερα ετησίως στην Ε.Ε., 8 δισεκατομμύρια καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον, με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η συνολική παραγωγή πλαστικών στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, εάν η κατανάλωση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.
Αναμφισβήτητα οι εικόνες που έχει ο καθένας μας από την παρουσία της πλαστικής σακούλας στη φύση είναι θλιβερές. Ιδιαίτερα θλιβερό είναι το φαινόμενο στα ρέματα, στα ποτάμια και στη θάλασσα.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς, είτε γιατί παγιδεύονται σε αυτές, είτε γιατί τις καταναλώνουν. Θαλάσσιες χελώνες, θαλάσσια θηλαστικά και πουλιά μπορεί να τις καταπιούν, ενώ απίστευτος είναι ο αριθμός των πουλιών και των θαλάσσιων θηλαστικών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα πλαστικά και τα σκουπίδια.
Ειδικά στη Μεσόγειο, η κατάσταση των θαλασσίων απορριμμάτων και ειδικότερα αυτών του πλαστικού εμφανίζει απειλητικές διαστάσεις. Στην επιφάνειά της υπολογίζεται ότι επιπλέουν συνολικά 500 τόνοι διαλυμένων πλαστικών σκουπιδιών, ενώ το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης είναι από τα πλαστικά.
Όλοι πλέον αναγνωρίζουν την κρισιμότητα του προβλήματος, αλλά το φαινόμενο επιτείνεται. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλοντας να λάβει μέτρα εναντίον αυτής της καταστροφικής συμπεριφοράς, μετά από πρόταση των Πράσινων, πέρασε ψήφισμα τον Απρίλιο προκειμένου έως το 2019 οι πολίτες της Ε.Ε. να μειώσουν κατά 80% την κατανάλωση στις πιο λεπτές πλαστικές σακούλες, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορα μέτρα, όπως η επιβολή φόρων, εισφορών, περιορισμών, απαγορεύσεων κ.α. Καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό είναι η Ιρλανδία, που κατάφερε, με την επιβολή ενός μικρού τέλους, να μειώσει την κατά κεφαλήν κατανάλωση από τις 300 στις μόλις 21 σακούλες ετησίως.
Η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η υπερθέρμανση, η ξηρασία και η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει ο πλανήτης. Ας κάνουμε κάτι γι’ αυτό σήμερα! Ας συνειδητοποιήσουμε επί τέλους ότι είμαστε μέρος του προβλήματος αλλά και της λύσης… Μην περιμένουμε να μας το πουν οι άλλοι!

Σχετικά άρθρα

Καιρός: Που και πότε θα χτυπήσει ο χιονιάς και το πολικό κρύο

Καιρός: Που και πότε θα χτυπήσει ο χιονιάς και το πολικό κρύο 0

- Αναλυτικοί χάρτες με την εξέλιξη του φαινομένου από το απόγευμα της Πέμπτης - Χιονιά όπως

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας : Καταστάσεις πληρωμής Βιολογικής Γεωργίας 2014 (ΠΕ Κοζάνης)

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας : Καταστάσεις πληρωμής Βιολογικής Γεωργίας 2014 (ΠΕ Κοζάνης) 0

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχουν αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θησαυρός ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ: Κάνουν πάλι τα «γλυκά μάτια» στο λιγνίτη για να αποφύγουν το black out 0

Μετά τον πορτοκαλί συναγερμό, χτυπά το κόκκινο και μετά το κόκκινο έρχεται το black out,

Ενότητα για το Δήμο Κοζάνης: Το Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα στη ΖΕΠ

Ενότητα για το Δήμο Κοζάνης: Το Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα στη ΖΕΠ 0

Είναι μια σημαντική ημέρα εδώ στο Κοβεντάρειο, για την παρουσίαση του ολοκληρωμένο πλέον ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ

Εκδρομή στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο το Σάββατο 24/12 και τη Δευτέρα 26/12

Εκδρομή στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο το Σάββατο 24/12 και τη Δευτέρα 26/12 0

Ο καιρός προβλέπεται πολύ καλός για τις ημέρες των Χριστουγέννων και το υπέροχο χιονισμένο τοπίο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης