NewsInNews | Αρχική σελίδα

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα ΜΜΕ – Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Κανένα σχόλιο 🕔05 Αυγ 2014 15:03 Download PDF

tropologia mmeΨηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία με την οποία γίνονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ αλλά και με την διαφημιστική αγορά.

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα έντασης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να αποχωρούν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει το κλίμα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία των δημοσιογράφων, ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης απέσυρε τα άρθρα 2 και 3 της τροπολογίας που ανέφερε πως στο προβλεπόμενο προσωπικό ενός ομίλου ΜΜΕ (που βεβαίως θα προέκυπτε από συγχωνεύσεις) θα συνυπολογιζόταν και το προσωπικό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων (αυτών δηλ. που συγχωνεύτηκαν), ρύθμιση, που κατά την ΕΣΗΕΑ θα επέφερε καίριο πλήγμα στην απασχόληση στον χώρο των ΜΜΕ.

 

Επιπλέον η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα συγχωνεύσεων στον χώρο των ΜΜΕ και τη δημιουργία ομίλων, ενώ επιφέρει και αλλαγές στη διαφημιστική αγορά, επιτρέποντας στους διαφημιζομένους να κάνουν απευθείας deals με τα μέσα, παραμερίζοντας έτσι τα λεγόμενα media shops.

Στην αίθουσα του β΄ θερινού τμήματος της Βουλής το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήνουν σαφείς αιχμές για σχέσεις διαπλοκής της Κυβέρνησης με ιδιοκτήτες ΜΜΕ και ν καυτηριάζουν το γεγονός ότι η τροπολογία κατατέθηκε βράδυ Παρασκευής, κι ενώ η Βουλή ήταν κλειστή, σε άσχετο νομοσχέδιο που αφορά σε κύρωσης σύμβασης δωρεάς του «ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου» στο ογκολογικό νοσοκομείο «’Άγιοι Ανάργυροι».

«Διαμορφώνεται ένα νέο status, ένα νέο συμβόλαιο διαπλοκής στον χώρο των media. Ούτε σε επιτροπή δεν τολμήσατε να συζητήσετε την τροπολογία» δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

 

«Εκπλήσσομαι, πως ένας βουλευτής της Ν.Δ. θα ψηφίσει αυτή την τροπολογία, όταν πριν από επτά χρόνια λέγατε ότι τα βάζετε με την διαπλοκή και τους νταβατζήδες. Και σήμερα κατεδαφίζεται τον νομό για τον οποίο δηλώνατε υπερήφανοι. Αν η κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να συζητηθεί εμείς θα αποχωρήσουμε», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά αποχώρησε, όπως και το ΚΚΕ.

«Πρόκειται για μια τεράστια παρέκκλιση γιατί συμβάλει στην αλλαγή του τοπίου των ΜΜΕ και δυσχεραίνει τη θέση των δημοσιογράφων», τόνισε συγκεκριμένα ο βουλευτής του Περισσού Νίκος Καραθανασόπουλος.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η οποία κατήγγειλε την αποχώρηση των δύο κομμάτων. «Το γεγονός ότι έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ μου κάνει εντύπωση. Αν καθόταν έπρεπε να καταγγείλει τα… «αμαρτωλά», σε εισαγωγικά, ΜΜΕ. Όμως όλα τα στελέχη του είναι πρώτο τραπέζι πίστα στα κανάλια, και μάλιστα σε κανάλια τα οποία καταγγέλει. Δεν ζουν χωρίς αυτά» δήλωσε προσθέτοντας ως «η πολυφωνία δεν εξαρτάται από το αν υπάρχουν όμιλοι ΜΜΕ ή όχι». Παράλληλα εκτίμησε πως μετά την απόσυρση των δύο άρθρων, που ομολόγησε πως ενείχαν κινδύνους για τους εργαζόμενους, δεν συντρέχει λόγος για να συνεχιστεί η απεργία της ΕΣΗΕΑ.

Την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας ζήτησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ενισχύονται τα αθηνοκεντρικά μέσα σε βάρος των περιφερειακών» σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Τέρενς Κουίκ. «Επειδή είμαι του χώρου θα ήμουν ο τελευταίος που θα έλεγα ότι δεν θα έπρεπε να γίνει ρυθμίσεις. Αλλά να γίνει σοβαρή συζήτηση σε επιτροπή, στην ολομέλεια, να έρθουν οι εργαζόμενοι, οι μιντιάρχες, όλοι να συζητήσουμε. Υπέκυψε η κυβέρνηση σε δυο μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα» πρόσθεσε.

«Η συγκεκριμένη τροπολογία ανατρέπει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο των ΜΜΕ. Δεν έγινε το στοιχειώδες, μία διαβούλευση. Εξυπηρετούνται μιντιακά συμφέροντα» σημείωσε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ο Οδυσσέας Βουδούρης από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές, όπως και η Χρυσή Αυγή.

«Εξυπηρετούν τους μεγαλοκαναλάρχες και τους μεγαλοεργολάβους. Αυτοί προπαγανδίζουν το εθνοκτόνο κυβερνητικό έργο» κατήγγειλε ο Μιχάλης Αρβανίτης από τη Χρυσή Αυγή, ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Ηλίας Παναγιώταρος.

«Η επίμαχη τροπολογία είναι δώρο σε πεθαμένους μιντιάρχες…, τον Μπόμπολα και τον ΔΟΛ. Αυτή η τροπολογία εξυπηρετεί μόνο τον Μπόμπολα και τον Ψυχάρη και κανέναν άλλο. Ψάχνουν να βρουν τον τρόπο πως θα συγχωνευτούν, πως θα γλυτώσουν από αυτά που χρωστάνε, είναι ντροπή» τόνισε.

 

Σχετικά άρθρα

Συνάντηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, για Θέματα που αφορούν στην Π.Ε. Κοζάνης

Συνάντηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, για Θέματα που αφορούν στην Π.Ε. Κοζάνης 0

Συνάντηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Μουμουλίδη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου,

ΠΑΣΟΚ: Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο καλύτερα

ΠΑΣΟΚ: Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο καλύτερα 0

Από τον Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: Το ποδαρικό του κ. Τσίπρα το

Μίμης Δημητριάδης: Τροπολογίες που έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο Υπουργό, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χωρικός σχεδιασμός – βιώσιμη ανάπτυξη»

Μίμης Δημητριάδης: Τροπολογίες που έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο Υπουργό, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χωρικός σχεδιασμός – βιώσιμη ανάπτυξη» 0

Τροπολογίες που έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο Υπουργό, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και

Νόμος του κράτους (Ν. 4446/2016) Η Πρωτοβουλία του βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) & δικηγόρου, Γιάννη Θεοφύλακτου, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές όλων των συλλογικών οργάνων θα διεξάγονται πλέον από δικηγόρους (ενώ έως τώρα διεξάγονταν από δικαστές).

Νόμος του κράτους (Ν. 4446/2016) Η Πρωτοβουλία του βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) & δικηγόρου, Γιάννη Θεοφύλακτου, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές όλων των συλλογικών οργάνων θα διεξάγονται πλέον από δικηγόρους (ενώ έως τώρα διεξάγονταν από δικαστές). 0

Η διάταξη εισήχθη ως άρθρο 52 στο πρόσφατο νομοσχέδιο των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών (πτωχευτικό

Συνεδρίασε το Διοικητικό συμβούλιο του «Δικτύου Ενεργειακών Δήμων»

Συνεδρίασε το Διοικητικό συμβούλιο του «Δικτύου Ενεργειακών Δήμων» 0

Συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 19-12-2016 στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Εορδαίας το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης