NewsInNews | Αρχική σελίδα

Τώρα άρχισαν να εμφανίζονται οι συνέπειες στο οικοσύστημα του νομού Καστοριάς – Με οικολογική καταστροφή απειλούν τα αδέσποτα μινκ!

Κανένα σχόλιο 🕔08 Ιουλ 2014 10:13 Download PDF

minkΤώρα άρχισαν να εμφανίζονται οι συνέπειες στο οικοσύστημα του νομού Καστοριάς, από την αψυχολόγητη ενέργεια κάποιων άγνωστων “οικολόγων”,οι οποίοι το βράδυ της 26ης Αυγούστου 2010 “απελευθέρωσαν” 50.000 γουνοφόρα ζώα μινκ από φάρμα της περιοχής, προκαλώντας οικονομική καταστροφή στην επιχείρηση και ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον.

Σήμερα τα ζώα αυτά, που πιθανόν έχουν πολλαπλασιασθεί κινούνται σαν οικολογικές “βόμβες” στην περιοχή, απειλώντας με εξολόθρευση τα οικόσιτα πτηνά αλλά και την ορνιθοπανίδα της λίμνης. Ήδη έχει καταγραφεί δραματική μείωση του αριθμού των πτηνών της λίμνης, τα οποία μεταναστεύουν μαζικά, αναζητώντας καταφύγιο σε ασφαλέστερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας!

Διαβλέποντας τον κίνδυνο από την ανεξέλεγκτη παρουσία αγνώστου αριθμού γουνοφόρων ζώων η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς διοργάνωσε την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 ειδική σύσκεψη με την παρουσία του ειδικού ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Σάββα Καζαντζίδη.

Με δηλώσεις του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Καζαντζίδης επεσήμανε τότε ότι οι απελευθερώσεις των ζώων αυτών, προκάλεσαν διάφορα προβλήματα στην περιοχή είτε οικονομικής φύσεως είτε οικολογικής φύσεως.

Το μινκ είναι ένα ζώο που θεωρείται “εισβλητικό” και δεν ανήκει στην ελληνική πανίδα αλλά κατάφερε να επιβιώσει και να προσαρμοσθεί στο περιβάλλον της περιοχής κατά μήκος των ποταμών και γύρω από την λίμνη.

Εκτίμηση όλων είναι ότι το ζώο αυτό προκαλεί ζημιές, έχει επεκταθεί σε πάρα πολλά χωριά και λειτουργεί ανταγωνιστικά σε τοπικά είδη, όπως είναι η βίδρα κλπ με αποτέλεσμα να απειλείται η επιβίωση πολλών προστατευόμενων πουλιών αλλά και οικόσιτων ειδών του φτερωτού βασιλείου.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει μελετηθεί σε βάθος το φαινόμενο αυτό και κανείς δεν γνωρίζει την έκταση των συνεπειών που προκαλεί στην περιοχή. Και επειδή παραμένει άγνωστος ο αριθμός των ζώων αυτών, εξετάζονται τρόποι για τον περιορισμό του, αφού είναι αδύνατο να εξαλειφθεί εντελώς το πρόβλημα.

Σαν μοναδικό ίσως τρόπο, για τον περιορισμό του προβλήματος, ο κ. Καζαντζίδης πρότεινε την παγίδευση αυτών των ζώων και την επιστροφή τους είτε στα εκτροφεία είτε ακόμα και στην θανάτωσή τους. Δηλαδή θα πρέπει να στηθεί ένα δίκτυο παγίδευσης εκεί όπου εντοπίζεται η παρουσία τους, για να αποτραπούν από το ελληνικό φυσικό περιβάλλον.

Για το ίδιο θέμα ο αντιπεριφεριάρχης Δημήτρης Σαββόπουλος δήλωσε ότι: το φαινόμενο αυτό υπήρχε και παλαιότερα αλλά σε μικρότερη έκταση και εντάθηκε με τη απελευθέρωση των γουνοφόρων μινκ που έγινε το 2010 σε φάρμα της περιοχής.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, μετά τις επισημάνσεις που έγιναν τόσο από επιστήμονες της περιοχής όσο και από κατοίκους, οι οποίοί πρότειναν την λήψη μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου.

Σε πρώτο στάδιο προτάθηκε η καταγραφή των ζώων, που δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή και στην συνέχεια η περισυλλογή τους με συγκεκριμένες μεθόδους, σε συνεργασία με το ΕΘΥΑΓΕ.

Το 2011 είχε ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους, αλλά όπως δήλωσε ο κ. Σαββόπουλος “ο εθελοντισμός στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια”!

 

kastoriani-estia.blogspot.gr

Σχετικά άρθρα

Καιρός: Που και πότε θα χτυπήσει ο χιονιάς και το πολικό κρύο

Καιρός: Που και πότε θα χτυπήσει ο χιονιάς και το πολικό κρύο 0

- Αναλυτικοί χάρτες με την εξέλιξη του φαινομένου από το απόγευμα της Πέμπτης - Χιονιά όπως

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας : Καταστάσεις πληρωμής Βιολογικής Γεωργίας 2014 (ΠΕ Κοζάνης)

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας : Καταστάσεις πληρωμής Βιολογικής Γεωργίας 2014 (ΠΕ Κοζάνης) 0

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχουν αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θησαυρός ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ: Κάνουν πάλι τα «γλυκά μάτια» στο λιγνίτη για να αποφύγουν το black out 0

Μετά τον πορτοκαλί συναγερμό, χτυπά το κόκκινο και μετά το κόκκινο έρχεται το black out,

Ενότητα για το Δήμο Κοζάνης: Το Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα στη ΖΕΠ

Ενότητα για το Δήμο Κοζάνης: Το Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα στη ΖΕΠ 0

Είναι μια σημαντική ημέρα εδώ στο Κοβεντάρειο, για την παρουσίαση του ολοκληρωμένο πλέον ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ

Εκδρομή στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο το Σάββατο 24/12 και τη Δευτέρα 26/12

Εκδρομή στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο το Σάββατο 24/12 και τη Δευτέρα 26/12 0

Ο καιρός προβλέπεται πολύ καλός για τις ημέρες των Χριστουγέννων και το υπέροχο χιονισμένο τοπίο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Δεν υποβλήθηκε κανένα σχόλιο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα απαραίτητα πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ

Cine Olympion

Οι ταινίες που παίζονται σε ΚΟΖΑΝΗ

Θεατρικές παραστάσεις στην Κοζάνη

Θεατρικές Παραστάσεις ΚΟΖΑΝΗ

Ζώδια

Twitter

Καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πρόγραμμα τηλεόρασης